Wat is overdrachtsbelasting woning?
Het tarief van de overdrachtsbelasting is: 2% voor de woning waarin de koper zélf voor langere tijd gaat wonen en waarvoor de startersvrijstelling niet geldt. 8% voor alle andere onroerende zaken, zoals vakantiewoningen, bedrijfspanden en bijvoorbeeld een garage bij het huis die u niet gelijk met de woning koopt.
Waarom is er overdrachtsbelasting?
Overdrachtsbelasting is een onderdeel van Kosten Koper. De opbrengst hiervan wordt gebruikt door het Rijk voor voorzieningen zoals wegen en gezondheidszorg. Hierdoor wordt de overdrachtsbelasting in de volksmond ook wel ‘verhuisboete’ genoemd.
Wat is de overdrachtsbelasting 2020?
Overdrachtsbelasting is de belasting die u moet betalen bij het kopen van een woning. Tot eind 2020 was dat altijd 2 procent van de woningwaarde. Sinds 1 januari 2021 is dit anders. Als u niet zelf in de woning gaat wonen, moet u 8 procent overdrachtsbelasting betalen.
Hoe werkt overdrachtsbelasting 2021?
Vanaf 2021 betalen woningkopers van 18 tot 35 jaar geen overdrachtsbelasting meer. Dat scheelt hen 2% van de aankoopprijs. De vrijstelling van overdrachtsbelasting is eenmalig en geldt alleen als de kopers de woning zelf gaan bewonen. Voor kopers vanaf 35 jaar geldt het tarief van 2%.
Hoe aangifte overdrachtsbelasting?
U hebt een notariële akte laten opmaken Als er een notariële akte is opgemaakt, hoeft u niets te doen. De notaris doet dan voor u digitaal aangifte en betaalt ook namens u de overdrachtsbelasting. De notaris geeft aan de Belastingdienst door: of u overdrachtsbelasting moet betalen en, zo ja, hoeveel.
Is overdrachtsbelasting aftrekbaar van de belasting?
In 2016 zijn er twee tarieven: 2% voor de overdracht van een woning en 6% voor de overdracht van andere onroerende zaken, zoals bedrijfspanden. Is overdrachtsbelasting aftrekbaar? Nee. Voor de koper is dit dus een vervelende belasting: overdrachtsbelasting verhoogt immers de koopsom en is niet aftrekbaar.