Inhoudsopgave
Wat gebeurt er met rioolslib?
Bij het schoonmaken van het afvalwater blijft slib over. Een deel van dit slib zet het waterschap om in biogas. Van het biogas wordt groene stroom gemaakt. Dit gebeurt op de rioolwaterzuiveringsinstallatie Nieuwegein.
Wat is een Zuiveringtechnisch werk?
Een zuiveringtechnisch werk is een werk voor het zuiveren van stedelijk afvalwater geëxploiteerd door een waterschap of gemeente. De exploitatie kan ook plaatsvinden door een rechtspersoon die door het bestuur van een waterschap met de zuivering van stedelijk afvalwater is belast.
Wat gebeurt er met zuiveringsslib?
Dit zuiveringsslib is het belangrijkste bijproduct dat ontstaat bij de zuivering van afvalwater. Het gezuiverde water gaat terug naar de natuur; het ontwaterde zuiveringsslib wordt met vrachtwagens naar SNB gebracht voor verdere verwerking. Zuiveringsslib bestaat uit droge stof en water.
Wat gebeurt er met het gevormde slib nadat het ingedikt is?
Deze overmaat aan slib (surplusslib) vormt een nieuwe afvalstroom, die op zijn beurt verwerkt moet worden. In Nederland komt circa 1,5 miljoen ton zuiveringsslib per jaar vrij. Dit zuiveringsslib wordt voor het grootste deel verbrand, eventueel na voordrogen of composteren.
Wat doet de waterzuivering?
Waterzuivering is een proces waarbij ongewenste chemicaliën, materialen en biologische verontreinigingen uit vervuild water worden verwijderd om het zo geschikt te maken voor een specifiek doel. Deze normen schrijven minimale en maximale concentraties van verontreinigingen voor bij gebruik van water.
Wat valt onder de Waterwet?
Kernbegrippen van de Waterwet zijn watersysteem en waterbeheer. De Waterwet stelt integraal waterbeheer op basis van de watersysteembenadering centraal. Deze benadering gaat uit van het geheel van relaties binnen watersystemen, zoals de relaties tussen waterkwaliteit, waterkwantiteit, oppervlaktewater en grondwater.
Wat is een Oppervlaktewaterlichaam?
De definitie van oppervlaktewaterlichaam volgens artikel 1.1 van de Waterwet is: Samenhangend geheel van vrij aan het aardoppervlak voorkomend water, met de daarin aanwezige stoffen, alsmede de bijbehorende bodem, oevers en, voor zover uitdrukkelijk aangewezen krachtens deze wet, drogere oevergebieden, alsmede flora en …