Wat is werkgeversbijdrage pensioen?

Wat is werkgeversbijdrage pensioen?

Werkgeversbijdrage pensioen . Al hetgeen uit dienstbetrekking wordt genoten is loon, denk aan uw salaris, de auto, etc. Voor pensioenen geldt een fiscaal vriendelijke regel die te weinig wordt benut, de omkeerregel. Wat er in de pensioenpot gaat is aftrekbaar en de uitkering is belast.

Wanneer is de tussenkomst van de werkgever verplicht?

De tussenkomst van de werkgever is verplicht wanneer de afgelegde afstand minstens 5 kilometer bedraagt, te rekenen vanaf de vertrekhalte (art. 4 van de cao nr. 19/9 van 23 april 2019). Vanaf 1 juli 2020 zal de tussenkomst van de werkgever ook verplicht zijn wanneer de verplaatsingen woon-werkverkeer minder dan 5 kilometer bedragen.

Wanneer moet de werkgever een derdebetalersregeling onderschreven hebben?

Wanneer de werkgever een derdebetalersregeling onderschreven heeft, zal hij minstens voor 80% tussenkomen in de prijs van het treinabonnement van zijn werknemers (dit regime is ook van toepassing op het vervoer via de STIB, op basis van een gecombineerd treinticket). De werkgever moet het verschuldigde bedrag rechtstreeks betalen aan de NMBS,

Doorgaans is de werkgeverspremie wat hoger dan de werknemerspremie, maar hoeveel verschilt per pensioenfonds. De verhoudingen variëren van 70% voor de werkgever en 30% voor de werknemer tot 50% voor beide partijen. Op je loonstrook staat de pensioenpremie vermeld.

Waar moet je op letten bij een pensioen?

Check uw pensioenregeling of vraag het na bij werkgever of pensioenuitvoerder. Spaarrente kan fluctueren. Dat geldt voor uw privé spaarrekeningen en ook voor uw pensioenregeling met een spaarvariant. Bij een beschikbare premieregeling of banksparen wordt een spaartegoed opgebouwd.

Is de AOW uitkering voor iedereen gelijk?

Nee, het pensioen van de Algemene Ouderdomswet (AOW) wordt afgeleid van het minimumloon en is niet voor iedereen hetzelfde. Het hangt af van uw persoonlijke situatie (denk aan uw woonsituatie en de leeftijd van uw huisgenoten).

Welke pensioenregeling mag u zomaar aanpassen?

De pensioenregeling is een arbeidsvoorwaarde en die mag u niet zomaar aanpassen. Dat mag alleen met toestemming van uw werknemers. Soms staat in de pensioenregeling of cao dat eenzijdige aanpassing wel mogelijk is. Maar dat mag alleen bij zwaarwegende omstandigheden.

Hoe kan ik op pensioen gaan?

Op pensioen gaan is niet verplicht. Wil de medewerker nog langer doorwerken, dan dient hij op een later moment een pensioenaanvraag in. Of hij combineert zijn pensioen met een beroepsactiviteit. Daarnaast kan je medewerker vervroegd met pensioen gaan indien hij aan een reeks (loopbaan)voorwaarden voldoet.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven