Waarmee betaalden kooplieden in de Middeleeuwen?

Waarmee betaalden kooplieden in de Middeleeuwen?

In de middeleeuwen werd de geldeconomie steeds belangrijker. De handel kon in principe niet zonder muntgeld. Boeren betaalden hun landheer steeds meer met muntgeld in plaats van met goederen. De landheer kocht met het muntgeld goederen op de markt.

Waar vond de Middeleeuwen plaats?

Traditioneel situeert men dit door Italiaanse humanisten geïntroduceerde tijdvak tussen de val van het West-Romeinse Rijk in de 5e eeuw en de renaissance die in de 14e eeuw in Italië begon. Afhankelijk van de focus die historici hanteren bestaat er echter nogal wat variatie in de afbakening van deze periode.

Wat waren de geestelijken in de middeleeuwen?

In de tijd van de middeleeuwen speelde het geloof nog een grote rol in de samenleving. De geestelijken konden verdeeld worden over twee groepen: Hoge geestelijken: kardinalen (dit zijn na de paus de hoogste mensen in de kerk) en bisschoppen (de baas over de priesters); Lage/vrije geestelijken: monniken, priesters en nonnen.

Wat zijn de vroege middeleeuwen?

Vroege of donkere middeleeuwen: 4e tot 10e eeuw, worden gekenmerkt door het verval van het Romeinse Rijk, toenemende barbarisering en verschillende invasies, zowel van Germaanse stammen als van enkele steppevolkeren. De vroege middeleeuwen eindigen na het uiteenvallen van het rijk van Karel de Grote, die de feodaliteit heeft geïntroduceerd.

Waar is de middeleeuwse stad ontstaan?

Middeleeuwse stad. De Middeleeuwse stad is in Nederland in de Middeleeuwen ontstaan, maar in Zuid-Europa een wederopbouw na de chaos en de neergang uit de tijden van de Volksverhuizing.

Wat is het geloof in de middeleeuwen?

Het geloof. In de middeleeuwen was in Europa vrijwel iedereen christelijk. Nadat tijdens het Oosters Schisma (1054) de Christelijke Kerk in tweeën was gesplitst in de Rooms-Katholieke Kerk en in de Oosters-orthodoxe Kerk werden de meeste mensen in West-Europa katholiek en in Oost-Europa orthodox.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven