Wat is decubitus welke groepen mensen lopen risico en wat is het eerste symptoom?

Wat is decubitus welke groepen mensen lopen risico en wat is het eerste symptoom?

Decubitus, ook wel doorligwond of doorliggen genoemd is een wond die vaak voorkomt bij bedlegerige mensen, maar ook bij rolstoelgebruikers, mensen met ernstig overgewicht en bij te vroeg geboren kinderen. Ook in een gipsverband kan decubitus ontstaan.

Wat is de oorzaak van doorliggen?

Decubitus ontstaat door langdurige druk op dezelfde plaats. Door deze druk beschadigt de huid en het onderliggende weefsel. Dit kan leiden tot roodheid van de huid, een milde vorm van decubitus, of zelfs tot diepe wonden bij zeer ernstige decubitus. We noemen decubitus ook wel doorliggen of een drukplek.

Wat zijn de symptomen van decubitus?

Klachten en symptomen Het begint vaak onschuldig met rode plekken op de huid. Ook kan de huid een blauwe verkleuring laten zien. Vaak gaat deze verkleuring gepaard met een branderig en zeurend gevoel. De rode verkleuring van de huid gaat niet weg als de druk van de huid is.

Hoe ziet beginnende decubitus eruit?

Een rode verkleuring van de huid, die niet wegtrekt na het uitoefenen van druk, kan een voorteken van decubitus zijn. Controleer wanneer u een getinte huid heeft uw huid regelmatig op lokale • warmte. Bij een getinte huid is roodheid vaker moeilijk te zien, verschil in warmte kan duiden op het ontstaan van decubitus.

Waarom ontstaat decubitus meestal bij een botuitsteeksel?

‘Decubitus is een beschadiging van de huid en/of onderliggend weefsel, meestal ter hoogte van een botuitsteeksel, als gevolg van druk of druk in samenhang met schuifkracht’. Decubitus ontwikkelt zich als gevolg van de reactie op externe druk en schuifkrachten.

Is decubitus een ziektebeeld?

Decubitus is een veel voorkomende complicatie bij mensen die om een andere reden in het ziekenhuis of verpleegtehuis zijn opgenomen. Decubitus is een ernstige, in sommige gevallen levensbedreigende complicatie, van ziekenhuisopnames. Decubitus ontstaat meestal al in de eerste 2 weken van de ziekenhuisopname.

Welke graden decubitus?

Decubitus (doorligwonden) wordt ingedeeld in vier categorieën (I, II, III en IV), waarbij IV de meest ernstige vorm is. Lees hier welke interventies een zorgverlener dient uit te voeren en wat het beoogde resultaat is van deze interventies.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven