Inhoudsopgave
Wat is het nut van een polder?
Een polder is een stuk land waar geen verbinding is met het water buiten dat land. Daardoor kan de waterstand in die polder geregeld worden, onafhankelijk van hoe hoog het water buiten de polder staat. Om een polder heen vind je altijd sloten. Die sloten zijn daar expres aangelegd.
Hoe lang bestaan de polders?
De verstedelijking in Noord- en Zuid-Holland nam zulke vormen aan dat er nieuw land nodig was voor woningbouw en recreatie. Na de voorspoedig aangelegde oostelijke polder (1957) volgde al snel de zuidelijke polder (1968). Op 1 januari 1986 werd Flevoland officieel de nieuwste en 12e provincie van Nederland.
Waar kom je polders tegen?
De polders zijn het grootste deltagebied van België. Ze ligt achter de duinen tot gemiddeld een vijftiental kilometer landinwaarts en wordt, zoals de naam het zegt, gevormd uit polders. De bodem bestaat er hoofdzakelijk uit klei, zand en veen.
Wat is de functie van een gemaal?
Gemalen hebben drie functies: ze malen overtollig water vanuit polders naar rivieren, ze voeren water aan om het water op peil te brengen en ze kunnen zorgen voor doorspoeling van het water (voor de waterkwaliteit).
Hoe is de polder ontstaan?
Een veenpolder was eerst land, maar toen ze daar water gingen wegpompen zakte het in en werd het een polder. De polder hebben ze toen drooggemaakt met een gemaal. Veen bestaat uit dode planten resten die onder water bewaard blijven.
Wat is de oudste polder van Nederland?
De Mastenbroekerpolder is de oudste polder van ons land. Al in de middeleeuwen werd de polder aangelegd.
Hoelang bestaat Flevoland al?
Ontstaan van Flevoland als provincie Via tijdelijke besturen en bestuurlijke herindelingen is Flevoland sinds 1 januari 1986 officieel ingesteld als twaalfde provincie van ons land. Lelystad is de provinciale hoofdstad. Provincie Flevoland telt 6 gemeenten: Almere.
Waar zijn de polders in Nederland?
Nederland kent ruim drieduizend polders. De huidige provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland en delen van Utrecht, Friesland en Groningen maken samen het Hollandse laagland. Er zijn hier verschillende soorten polders zoals veenpolders, aandijkingen en droogmakerijen.
Hoe wordt een polder aangelegd?
Een droogmakerij lijkt heel veel op een veenpolder. Een veenpolder was eerst land, maar toen ze daar water gingen wegpompen zakte het in en werd het een polder. De polder hebben ze toen drooggemaakt met een gemaal. Eerst werd een dijk aangelegd, daarna groef men sloten en vaarten om het water af te kunnen voeren.