Inhoudsopgave
Wat houdt een fusie in?
Bij een aandelenfusie draagt een natuurlijk persoon of een rechtspersoon zijn aandelen in een vennootschap over aan een andere vennootschap en krijgt in ruil hiervoor aandelen in laatstgenoemde vennootschap.
Wat is een fusievoorstel?
Er wordt een fusievoorstel opgesteld door de besturen van de te fuseren rechtspersonen. Het fusievoorstel wordt ondertekend door alle betrokken bestuurders. Er wordt – indien nodig – een toelichting opgesteld door de besturen. Hierin staat vermeld wat de verwachte gevolgen zijn op juridisch, economisch en sociaal vlak.
Hoe werkt een juridische fusie?
Bij een juridische fusie gaat het vermogen van een of meer rechtspersonen onder algemene titel over op de verkrijgende rechtspersoon. De verkrijgende rechtspersoon treedt juridisch in de plaats van de verdwijnende rechtspersoon. De juridische fusie wordt vaak gebruikt om eenvoudig te reorganiseren binnen een concern.
Waar moet je op letten bij een fusie?
Als bedrijfsonderdelen uit elkaar zijn gegroeid en niet meer bij elkaar passen, of om gezonde bedrijfsonderdelen te redden van slechte bedrijfsonderdelen. Als twee of meer ondernemingen samengaan of door een andere onderneming worden overgenomen, is sprake van een fusie.
Wat gebeurt er met aandelen bij een fusie?
Twee bedrijven die fuseren hebben gewoon al hun bezit gezamenlijk onder beheer van 1 nieuwe directie gesteld. De waarde van je aandeel blijft gewoon bestaan. Het kan soms van naam veranderen of worden gesplitst. Ook kan het worden vervangen door een nieuw aandeel.
Hoe werkt aandelenruil?
Die aandelenfusie is geregeld in de Wet Inkomstenbelasting, artikel 3.55. Bij een aandelenfusie draagt de aanmerkelijk belang (AB) houder zijn (in privé gehouden) aandelen over aan een in Nederland gevestigde vennootschap. Dit met als tegenprestatie de uitreiking van eigen aandelen. We spreken dan van een aandelenruil.
Wat betekent een fusie aangaan?
Een fusie is het samengaan van economische of sociale eenheden die voorheen zelfstandig waren. Het grote verschil tussen een fusie en een overname is dat een fusie gelijkheid tussen beide partners impliceert en een overname ongelijkheid (de overnemende partij krijgt het dan voor het zeggen).
Hoe werkt een bedrijfsfusie?
Bij een bedrijfsfusie worden de bezittingen en schulden van een van de ondernemingen altijd overgedragen aan de andere onderneming. Het verschil met een Aandelenfusie is dat hierbij de aandelen van de fuserende ondernemingen onderling worden uitgewisseld. Zo krijgen beide partijen een belang in elkaars BV.
Kan een juridische fusie met terugwerkende kracht?
De terugwerkende kracht is onderdeel van de fiscale faciliteit en beoogt dan ook bij te dragen aan het fiscaal geruisloze karakter van de fusie. Als geen fiscale faciliteit wordt geboden, of voor zover de fiscale faciliteit door de voorwaarden wordt beperkt, geldt de terugwerkende kracht niet.
Wie stelt fusievoorstel op?
De besturen van de fuserende vennootschappen dienen een fusievoorstel op te stellen en ondertekenen dit fusievoorstel. Wanneer een handtekening van een bestuurder ontbreekt wordt de reden daarvan vermeld.
Wat is een fusie aangaan?
Wat is het verschil tussen een fusie en een overname?
Fusies en overnames worden vaak gebruikt als synoniemen maar er is een subtiel verschil tussen de twee concepten. Een fusie is het samensmelten van twee of meerdere bedrijven tot één bedrijf. Een overname is de werving van een bedrijf door het ander bedrijf.