Inhoudsopgave
Hoelang opzeg bij pensioen?
Wanneer de opzegging wordt gegeven door de werkgever om ten einde te lopen de 1ste dag van de maand na die waarin je de wettelijke pensioenleeftijd bereikt (d.i. 65 jaar), kan de opzegtermijn niet langer zijn dan 26 weken.
Wie verwittigen bij pensioen?
Belangrijke opmerkingen als u ambtenaar bent: Uw werkgever en de Pensioendienst worden automatisch verwittigd. Ethias beheert het pensioendossier van sommige ambtenaren. Als uw pensioendossier door Ethias wordt beheerd, moet u zich tot uw werkgever te wenden.
Wat kan ik doen als ik met pensioen ga?
Dan ga je op een prettige manier je pensioen in.
- Zoek een hobby. Zet op een rij welke hobby’s je al hebt en hoeveel uur je daaraan wilt besteden.
- Stel jezelf kleine doelen. Komt de zee van tijd op je af?
- Blijf in beweging.
- Investeer in sociale contacten.
- Blijf plannen maken.
- Pensioen tips: altijd blijven lachen.
Wanneer is de opzegtermijn langer dan 26 weken?
Wanneer de opzegging wordt gegeven door de werkgever om ten einde te lopen de 1ste dag van de maand na die waarin je de wettelijke pensioenleeftijd bereikt (d.i. 65 jaar), kan de opzegtermijn niet langer zijn dan 26 weken. In België werk je in een sector, ook wel paritair comité genoemd.
Wat is een opzegtermijn?
Wel is er een termijn op geplakt, afhankelijk van de duur van je opzegtermijn: Opzeg van minder dan 26 weken: je mag 1 volle dag of 2 halve dagen per week afwezig zijn Opzeg van meer dan 26 weken: in de laatste 26 weken kan je je sollicitatieverlof van 1 volle of 2 halve dagen per week opnemen
Hoe bereken je de opzegperiode?
Bereken zelf je opzegperiode met onze tool opzeg of ga in de tabel na welke termijn je dient uit te doen: Nieuwe regeling. In tegenstelling tot wat vaak het geval was voor arbeiders is het niet langer mogelijk opzegtermijnen te bepalen die van sector tot sector verschillen.
Wanneer kan de opzegtermijn teruggebracht worden?
De opzegtermijn kan worden teruggebracht tot 26 weken indien het ontslag wordt gegeven in het vooruitzicht van een stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) door een werkgever in moeilijkheden of in herstructurering.