Inhoudsopgave
- 1 Wanneer weigert u het executeurschap?
- 2 Wat heeft de executeur tot taak?
- 3 Is de executeur erfgenaam?
- 4 Wat zijn de rechten en plichten van de executeur?
- 5 Waarom een executeur op te nemen in een testament?
- 6 Hoe regelt de executeur de erfenis?
- 7 Is executeur-afwikkelingsbewindvoerder twee sterren?
- 8 Is de executeur verplicht om erfbelasting te betalen?
- 9 Wat is de rol van testamentair executeur?
Wanneer weigert u het executeurschap?
Als u het executeurschap weigert, staat er meestal in het testament benoemd wat er vervolgens gebeurt. Soms is er een tweede executeur in het testament aangewezen die als reserve-executeur is benoemd. Deze executeur treedt na de weigering of wegvallen van de eerste executeur op.
Wat heeft de executeur tot taak?
De executeur heeft tot taak de erfenis (ook wel ‘nalatenschap’ genoemd) af te wikkelen. In verband met deze taak heeft hij/zij ‘het beheer van de nalatenschap’. ‘Beheren’ betekent onder meer de administratie verzorgen en zorgdragen dat de bezittingen van de overledene in goede staat en toestand blijven.
Is de executeur van de erfbelasting aansprakelijk?
Erfbelasting. De executeur die zijn benoeming heeft aanvaard, is vanaf 1 januari 2012 verplicht om de aangifte voor de erfbelasting te doen. Hij wordt hierdoor hoofdelijk aansprakelijk voor de erfbelasting die door de erfgenamen moet worden betaald. Dit betekent dat als de erfgenamen de erfbelasting niet betalen, de executeur die moet betalen!
Is de executeur erfgenaam?
Executeur. De executeur is degene die verantwoordelijk is voor de afwikkeling van de erfenis. Een executeur wordt aangewezen in een testament. Dit kan één van de erfgenamen zijn maar het kan ook een buitenstaander zijn.
Wat zijn de rechten en plichten van de executeur?
De rechten en de plichten van de executeur staan in een testament. Als de executeur volgens een codicil is benoemd, gelden de rechten en plichten zoals in de wet zijn beschreven. De executeur mag alle bezittingen van de overledene onder zich nemen. Hij krijgt het beheer over de bezittingen.
Wat is de plicht van de executeur?
De executeur krijgt het recht om over de nalatenschap van de overledene te beschikken om bijvoorbeeld schulden te voldoen. De executeur is degene die alle bezittingen beheert. Daarnaast is het zijn/haar plicht om de erfenis zo goed mogelijk af te wikkelen.
Waarom een executeur op te nemen in een testament?
De gevolmachtigde mag één van de erfgenamen zijn, maar zij mogen ook een externe partij aanwijzen zoals een advocaat. Waarom er in de praktijk echter gekozen wordt om een executeur op te nemen in een testament is omdat deze bevoegd kan worden om beslissingen te nemen zonder dat hiervoor de handtekening van alle erfgenamen nodig is.
Hoe regelt de executeur de erfenis?
De executeur regelt de erfenis namens de erfgenamen. Meestal zorgt hij ervoor dat de erfgenamen de erfenis samen kunnen verdelen. In de wet staat welke taken de executeur heeft. In zijn testament kan de overledene de executeur meer of minder taken hebben gegeven dan in de wet staan. Komt u er niet uit of meer advies nodig?
Wanneer is een executeur overleden?
Als de executeur is overleden dan kan er een reserve zijn benoemd in het testament. Is dat niet het geval, dan is er geen executeur. Dan zijn de erfgenamen samen degenen die de erfenis zullen afhandelen. Meestal wijzen de erfgenamen één van hen aan om als gevolmachtigde de erfenis af te handelen.
Is executeur-afwikkelingsbewindvoerder twee sterren?
De ‘executeur-afwikkelingsbewindvoerder’ (‘drie sterren’) heeft overigens volgens de wet recht om jaarlijks één procent van het onder zijn beheer staande vermogen als loon in rekening te brengen. Het kan in de praktijk lastig zijn om de waarde van erflaters vermogen, en dus ook de hoogte van het executeursloon, te bepalen.
Is de executeur verplicht om erfbelasting te betalen?
Erfbelasting. De executeur die zijn benoeming heeft aanvaard, is vanaf 1 januari 2012 verplicht om de aangifte voor de erfbelasting te doen. Hij wordt hierdoor hoofdelijk aansprakelijk voor de erfbelasting die door de erfgenamen moet worden betaald.
Hoe kan ik een executeur testamentair aanstellen?
Via het testament kan een ieder de executeur testamentair aanstellen. Als u in een testament aangewezen bent als de testamentair executeur, dan betekent dat dat u deze functie officieel dient te aanvaarden of afwijzen. U kunt de functie pas aanvaarden of afwijzen na het overlijden van de erflater.
Wat is de rol van testamentair executeur?
Dus zowel een natuurlijk persoon (iemand van vlees en bloed) als een rechtspersoon (instelling zoals stichting of besloten vennootschap) kan in het testament de rol van testamentair executeur toebedeeld krijgen. Daarnaast kan de testamentair executeur iemand zijn uit de kring van erfgenamen, bijvoorbeeld één van de kinderen,