Inhoudsopgave
Wat kun je zelf doen tegen bloedarmoede?
Behandeling
- Bij een tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur kan dit vaak in de vorm van pillen of injecties worden toegediend.
- Bij milde erfelijke vormen van bloedarmoede kan er geen behandeling worden gegeven.
- Als bloedarmoede een gevolg is van een andere ziekte is het belangrijk dat de ziekte wordt behandeld.
Hoe weet ik dat ik bloedarmoede heb?
Of je bloedarmoede hebt kun je heel makkelijk laten testen bij de huisarts. Door een klein prikje in je vingertop test de dokter je hemoglobinegehalte (hb-gehalte) in je bloed. Voor vrouwen moeten hb-waardes niet lager zijn dan 7,5. Voor mannen is dat 8,5.
Hoe snel herstelt bloedarmoede?
Het duurt 2 tot 3 maanden om de ijzervoorraden te herstellen. Bij sommige groepen patiënten (nierziekten, kanker) zal toediening van EPO overwogen worden. Bloedtransfusie gebeurt enkel bij personen met zeer ernstige bloedarmoede.
Waardoor kan bij zorgvragers met bloedarmoede een zuurstoftekort ontstaan?
Een tekort aan rode bloedcellen kan ontstaan door: plotseling hevig bloedverlies, bijvoorbeeld door menstruatie of een maagbloeding. een verhoogde bloedafbraak of verminderde aanmaak, bijvoorbeeld door een infectie of beenmergaandoening.
Waardoor kan bloedarmoede een zuurstoftekort ontstaan?
Bloedarmoede door een tekort aan rode bloedcellen Een tekort aan rode bloedcellen kan ontstaan door: plotseling hevig bloedverlies, bijvoorbeeld door menstruatie of een maagbloeding. een verhoogde bloedafbraak of verminderde aanmaak, bijvoorbeeld door een infectie of beenmergaandoening.
Kan je aan je ogen zien of je bloedarmoede hebt?
Bloedarmoede wordt vooral gekenmerkt door bleekheid en snelle vermoeidheid. De bleekheid zie je vooral aan de huid en aan de slijmvliezen van de ogen en de lippen.
Hoe gevaarlijk is bloedarmoede?
Een tekort aan ijzer vermindert ook de weerstand en kan uiteindelijk leiden tot onvruchtbaarheid, moeilijkheid tot slikken, irritatie en verwarring. Een lichaam dat voor een lange periode te kampen heeft met een tekort aan ijzer, kan ook te maken krijgen met ‘lepelnagels’.