Inhoudsopgave
Wat is er aan de hand met je lichaam als je diabetes hebt?
Heb je diabetes, dan heb je vaak te weinig of geen insuline in je bloed. Je lichaam kan daardoor de bloedsuikerspiegel niet meer op peil houden. Je kan hierdoor veel verschillende klachten krijgen, zoals vermoeidheid of dubbel zien.
Kan je misselijk zijn van diabetes?
Van sommige medicijnen voor diabetes kun je de eerste tijd misselijk zijn. Metformine is daar een voorbeeld van, daarom wordt het meestal geleidelijk opgebouwd om het lichaam eraan te laten wennen. Sommige mensen hebben er meer last van dan anderen. Maar maagdarmklachten kunnen ook te maken hebben met diabetes zelf.
Wat is een complicatie van diabetes mellitus?
De complicaties van diabetes zijn gevolgen aan o.a. de voeten, zenuwen, ogen, nieren en hart- en bloedvaten. Complicaties kunnen ontstaan doordat hoge bloedsuikers na een tijdje bloedvaten en zenuwen beschadigen.
Wat moet je doen als je diabetes hebt?
De belangrijkse onderdelen van de behandeling van diabetes zijn gezond eten, genoeg bewegen, niet roken, medicijnen en insuline. Heb je diabetes type 2, dan krijg je meestal naast medicijnen ook voedings- en bewegingsadviezen. Want met een pilletje ben je er nog niet. Gezond eten en bewegen is vaak belangrijker.
Welk orgaan werkt niet goed bij mensen met diabetes?
Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier eerst nog wel insuline aan, maar het lichaam reageert niet meer goed op insuline. De bloedsuiker blijft te hoog en de alvleesklier maakt steeds meer insuline aan om de suikerspiegel toch te laten zakken.
Kan diabetes diarree veroorzaken?
Aandoeningen zoals koorts, braken en diarree, kunnen bij mensen met diabetes extra problemen geven, zoals uitdroging. Dit geldt vooral bij de behandeling met insuline. De glucosestofwisseling raakt in de war en aanpassingen aan de dosering en soort insuline zijn vaak noodzakelijk.
Wat zijn de symptomen van diabetes 1?
Diabetes mellitus type 1 veroorzaakt vaak binnen enkele weken na het ontstaan duidelijke klachten, zoals:
- veel dorst en een droge mond, waardoor u waarschijnlijk meerdere liters per dag drinkt.
- veel plassen.
- afvallen.
- moeheid.
- wazig zien.
Hoe komt het dat je bloedsuiker te laag is?
Er zijn ook mensen die een te lage bloedsuiker krijgen door te veel te sporten. Soms is het ook in combinatie met teveel sport en te weinig eten heel goed mogelijk dat je bloedsuikerspiegel daalt. Mensen die suikerziekte hebben, kunnen een te lage bloedsuiker krijgen, door teveel insuline in te nemen.
Wat gebeurt er bij een hypoglykemie?
Bij een hypo (voluit: hypoglykemie) is het bloedsuiker te laag. Er zit te weinig bloedglucose (bloedsuiker) in je bloed. Je hebt een hypo als je bloedglucose lager is dan 3,9 mmol/l. Ook mensen zonder diabetes kunnen bloedglucosewaardes onder de 3,9 mmol/l, maar hun lichaam is in staat dit zelf op te lossen.
Wat zijn de 4 complicaties van suikerziekte?
Mogelijke complicaties van diabetes
- Ogen.
- Voeten.
- Zenuwen.
- Hart en bloedvaten.
- Maag en darmen.
- Nieren.
- Hersenen.
- Vermoeidheid.
Welke complicaties kunnen bij diabetes voorkomen?
Lichamelijke complicaties
- Voeten. Bij diabetes komen wondjes aan de voeten veel voor.
- Nieren. De kans op nierschade bij diabetes is groot.
- Zenuwen. Diabetes kan je zenuwen beschadigen, een heel vervelende complicatie.
- Ogen.
- Gewrichten.
- Hart- en bloedvaten.
- Gebit.
- Seksualiteit.