Inhoudsopgave
Wat zijn de klachten bij onder gewicht?
Symptomen en gevolgen van ondergewicht Je lichaam krijgt steeds meer moeite om goed te kunnen functioneren. Je krijgt last van vermoeidheid, lusteloosheid en duizeligheid. Ook neemt je conditie, zowel lichamelijk als geestelijk af. Nadenken gaat minder goed, en het kan mogelijk zelfs leiden tot depressie.
Wat is het gevolg van ondergewicht?
Ondergewicht brengt risico’s met zich mee, omdat er een grote kans is dat je een tekort aan voedingsstoffen hebt. Hierdoor gaat je afweer achteruit en loop je een risico op ondervoeding* en de bijbehorende gevolgen zoals spierafbraak, moeheid, futloosheid en meer kans op botbreuken.
Wat moet je doen als je te mager bent?
Het meest simpele wat je kunt doen, is iets meer te eten en te drinken dan je lichaam dagelijks nodig heeft. Dat extra eten gebruikt je lichaam om te groeien en sterk te worden. Je kunt je ouders vragen je te helpen, zoals afspraken maken over de boodschappen en wat jullie wanneer eten.
Waarom word ik zo mager?
Een te laag gewicht kan ook ontstaan omdat je door langdurige stress geen hap door je keel krijgt. Maar er zijn ook mensen die gezond zijn en gezond leven en toch ondergewicht hebben. Een enkeling heeft fors ondergewicht omdat gewicht verliezen een obsessie is geworden.
Wat kan er voor zorgen dat je ondergewicht krijgt?
Oorzaak van ondergewicht Ondervoeding. Lichamelijke aandoeningen, zoals ziekten van maag en/of darmen, AIDS, kanker, beroerte of ernstige brandwonden. Psychische aandoeningen, zoals de eetstoornissen anorexia en boulimia nervosa of dementie en bepaalde persoonlijkheidsstoornissen.
Wat doet huisarts bij ondergewicht?
Als het niet lukt om binnen enkele maanden een gezond gewicht te bereiken is het verstandig om naar de huisarts te gaan. De huisarts onderzoekt wat de oorzaak van het ondergewicht is en kan je zo nodig doorverwijzen naar een specialist en/of diëtist.
Wat is zwaar ondergewicht?
14 – 17: ondergewicht. 18 – 24: normaal gewicht. 25 – 30: overgewicht. > 30: ernstig overgewicht.
Waarom kom ik niks aan?
‘ De drang naar eten is voor iedereen anders; sommigen bezwijken eerder voor lekkere trek dan anderen. Er speelt dus meer dan slechts een snelle of tragere stofwisseling. Mentaliteit, geslacht, leeftijd, gewicht en erfelijkheid spelen ook een rol. Nog steeds niet eerlijk verdeeld, maar wel te begrijpen dus.
Wat moet je doen om zwaarder te worden?
Algemene tips
- Weeg jezelf. Sta 1 keer per week op de weegschaal om veranderingen in je gewicht te volgen.
- Houd een eetdagboek bij (Mijn Eetmeter)
- Eet op vaste tijden.
- Probeer stapje voor stapje meer te eten.
- Beweeg!
- Eet veel producten met eiwit.
- Neem wat extra vet.
- Neem vezels.
Waarom heb ik ondergewicht?
Ondergewicht ontstaat als de hoeveelheid energie die iemand binnenkrijgt via eten en drinken langere tijd minder is dan het lichaam gebruikt (verbrandt). Ondergewicht komt relatief vaak voor bij ouderen in zorginstellingen en ziekenhuizen en bij zieken.
Kan iedereen aankomen?
Er zijn dus inderdaad mensen die makkelijker aankomen bijvoorbeeld omdat ze ooit flink zijn afgevallen, of botweg door een ongunstig genenpakket of hormonen. Er is ook goed nieuws. Je kunt je rustmetabolisme zelf opkrikken. Hoe meer spiermassa je namelijk hebt, hoe hoger je verbranding, zelfs in rust.