Wat moet je doen als je een medicatiefout toedient?

Wat moet je doen als je een medicatiefout toedient?

Als je een medicatiefout opmerkt, moet hiervan een melding gemaakt worden. In veel organisaties heet dit een MIC melding (melding incident cliënt). De meeste organisaties hebben afspraken over hoe die melding gedaan wordt en hoe je eventueel de collega erbij betrekt die de fout maakte.

Wat staat er op de opiumlijst?

Op lijst I van de Opiumwet staan de harddrugs; middelen die volgens de overheid een onaanvaardbaar groot risico met zich meebrengen. Bijvoorbeeld heroïne, cocaïne, amfetamine, LSD en XTC, zware pijnstillers en Ritalin. Op lijst II staan softdrugs zoals hennepproducten en slaap- en kalmeringsmiddelen.

Hoe kun je medicatieveiligheid waarborgen?

Het is belangrijk dat de cliënt alles weet over de eigen medicatie en de mogelijke (bij)werkingen. De cliënt kan alleen goed (mee) opletten als hij of zij weet waarop hij moet letten. Vermalen van medicijnen Sommige cliënten kunnen niet goed slikken. Dat kan een zorgmedewerker oplossen door medicatie te vermalen.

Wat wordt bedoeld met zo nodige medicatie?

Zo nodig medicatie. Artsen schrijven regelmatig medicijnen voor die ‘zo nodig’ gegeven mogen worden. Het gaat dan vaak om pijnstillers of slaapmedicatie. De arts moet in het zorgdossier aangeven wanneer verzorgenden deze medicijnen mogen toedienen.

Wat doe je als verzorgende bij Medicatieverificatie?

Als zorgverlener dien je je bewust te zijn van de risico’s van het medicatieproces. Goede registratie en verwerking van gegevens over medicatie verhogen de kwaliteit en de veiligheid van de zorg.

Wie is er verantwoordelijk voor de juiste wijze van distributie van medicatie?

De verpleegkundige/verzorgende is verantwoordelijk voor het goed vullen van het geneesmiddel distributiesysteem; de cliënt voor het goed innemen van de medicijnen. Zoals aangegeven wordt deze handeling in principe altijd door de apotheker uitgevoerd.

Wat wordt er gedaan met een mic melding?

Wat gebeurt er met uw melding? Uw melding wordt eerst verstuurd naar de Veilig Incident Melden commissie (VIM commissie). Deze commissie controleert of u een cliënt bent van RIBW K/AM, waarna uw melding wordt ingevoerd in de database voor incidentmeldingen.

Waarom is het belangrijk alle gemaakte fouten te melden?

Door regelmatig (bijna) fouten en (bijna) incidenten met elkaar te bespreken, worden medewerkers samen bewust waar risico’s en knelpunten zitten en hoe gewerkt kan worden aan veilige zorg en veilig werken.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven