Inhoudsopgave
Wat is Depolarisatie van het hart?
Net als skeletspieren wordt het hart elektrisch geprikkeld om tot contractie te komen. Deze prikkeling wordt ook wel activatie of depolarisatie genoemd. Hartspiercellen zijn in rust geladen. Hierbij is de binnenzijde van de cel negatief geladen t.o.v. de buitenkant(rustpotentiaal).
Is de Rustpotentiaal overal in het hart hetzelfde?
In gespecialiseerde geleidingscellen, bijvoorbeeld in Purkinje vezels, verloopt de actiepotentiaal min of meer hetzelfde als in hartspiercellen. Verschil: de rustpotentiaal is nóg lager dan -90 mV en de plotselinge stijging tijdens fase 0 gebeurt nóg sneller.
Wat is de Plateaufase?
Tijdens fase 1 stroomt kalium de cel uit (efflux) hierdoor wordt de membraanpotentiaal 0mV. De plateaufase (fase 2) wordt gekenmerkt door kalium-efflux en calcium-influx (de cel in). Fase 3 is de repolarisatie fase waarbij de kalium-efflux de calcium-influx overschrijdt.
Hoe worden elektrische prikkels door het hart geleid?
De sinusknoop geeft als het ware het tempo aan. Vanuit de sinusknoop verspreidt de elektrische prikkel zich aanvankelijk over de spiercellen van beide boezems en wordt dan even opgehouden in de AV-knoop. De elektrische prikkel verspreidt zich in een domino-effect razendsnel over de spiercellen van het hart.
Waarom rustpotentiaal?
Rustpotentiaal van zenuwcellen De positief geladen natriumionen willen om twee redenen de cel in: de concentratie Na+ in de cel is laag, en de binnenkant van de cel is negatief geladen. Hierdoor zal de membraanpotentiaal rond de −75 mV blijven; dit is dan ook de rustpotentiaal van een zenuwcel.
Is kalium positief?
Intracellulair bevindt zich meer kalium met een positieve lading. Hierdoor is er een spanningsverschil tussen de binnen en de buitenzijde van de celmembraan van het neuron van – 70 mV. Dit wordt de rustmembraanpotentiaal genoemd.
Wat is het belang van een actiepotentiaal?
Het zenuwstelsel maakt uitvoerig gebruik van actiepotentialen, om informatie tussen zenuwcellen onderling uit te wisselen, maar ook tussen zenuwcellen en andere celtypen, zoals spieren of klieren, of tussen spiercellen onderling, zoals in de hartspier.
Wat is een Depolarisatie?
Met depolarisatie bedoelt men in de biologie een verandering in de membraanpotentiaal van een cel waardoor deze potentiaal meer positief dan wel minder negatief wordt. Indien de depolarisatie hoog genoeg is, kan dit in zenuwcellen en bepaalde andere celtypen leiden tot een actiepotentiaal.