Wat maakt de client patient kwetsbaar in zorgcentra?

Wat maakt de cliënt patiënt kwetsbaar in zorgcentra?

Kwetsbaarheid (in de Angelsaksische literatuur aangeduid met frailty) is een specifieke conditie bij ouderen die geassocieerd is met een verhoogd risico op vooral fysiek functieverlies.

Welk percentage ouderen gaat tijdens de ziekenhuisopname zo sterk achteruit dat zij nooit meer de oude worden?

Meer dan 30% van de ouderen ervaart – meestal blijvende – functionele achteruitgang na de ziekenhuisopname. Pre-existente factoren, maar ook de kwaliteit van de ziekenhuiszorg en in de overgang van ziekenhuis naar huis zijn van invloed op deze uitkomsten.

Wat is fysieke reservecapaciteit?

Definities die `reservecapaciteit` bevatten: Reservecapaciteit – capaciteitsmarkt = die niet constant leveren, maar gereed zijn om ten tijde van noodzaak ingeschakeld te worden. Deze reservecapaciteit kan de uitval van andere opwekkingsmiddelen opvangen om de leveringszekerheid te bewaken.

Welke andere disciplines kunnen betrokken zijn bij de zorgverlening aan kwetsbare ouderen?

huisarts / praktijkondersteuner / praktijkverpleegkundige / apotheker / HAP. casemanager dementie / dementieverpleegkundige. maatschappelijk werker / wijkcoach / ambulant begeleider / sociaal werker. (geriatrisch) fysiotherapeut / ergotherapeut / logopedist / diëtist.

Welke factoren spelen een rol bij de kwetsbaarheid?

Burgerlijke staat, moeite met rondkomen, etniciteit, chronische ziekten, ervaren gezondheid, zinvol leven, regie over eigen leven, veerkracht, mantelzorg ontvangen, fysieke activiteit, overgewicht en leeftijd zijn de sterkste voorspellers van kwetsbaarheid.

Waarom ouderenpsychiatrie?

Hoewel in een algemeen ziekenhuis de meeste specialismen vooral ouderen zien, is de psychiatrie bij uitstek een vak met jongvolwassen patiënten. Denk bijvoorbeeld aan een psychotische stoornis, verslavingsproblematiek, persoonlijkheidsstoornissen – per definitie vanaf het 18de jaar – en angst- en stemmingsstoornissen.

Wat is Ouderenproblematiek?

Als mensen ouder worden nemen niet alleen medische, maar ook sociale problemen toe zoals eenzaamheid. Ouderen wonen vaker zelfstandig en vaker alleen. Door deze ontwikkelingen is er meer vraag naar zorg, zowel geboden door professionals als door mantelzorgers en vrijwilligers. Ook wordt de zorg complexer.

Wat maakt de client patient kwetsbaar in zorgcentra?

Wat maakt de cliënt patiënt kwetsbaar in zorgcentra?

Een ziekenhuisopname is voor kwetsbare oudere patiënten risicovol vanwege hun verhoogde kans op complicaties, zoals een infectie, ondervoeding, delirium, decubitus, bijwerking van medicatie of een val. Veel van deze complicaties hebben functionele en/ of cognitieve achteruitgang van de oudere patiënt tot gevolg.

Wat is de kwetsbare oudere?

Het RIVM definieert kwetsbare ouderen als ouderen die moeite hebben om de regie over hun leven te voeren en daarmee hun zelfstandigheid te behouden.

Welk percentage ouderen gaat tijdens de ziekenhuisopname zo sterk achteruit dat zij nooit meer de oude worden?

Tussen de 22 en 47% van de ouderen ervaart na ziekenhuisopname functieverlies. 7-9 Dit percentage varieert sterk, onder andere door de wijze van meten,10 de onderliggende aandoening en risicofactoren.

Wat zijn de VMS criteria?

Met een VMS kunnen ziekenhuizen continu risico’s signaleren en verbeteringen doorvoeren. Daarnaast kunnen ze beleid vastleggen, evalueren en aanpassen. Alle ziekenhuizen zijn verplicht een veiligheidsmanagementsysteem in te voeren en deze gecertificeerd en/of geaccrediteerd te hebben.

Waar let je op als je veilig en hygiënisch werkt?

Was je kleding bij voorkeur op 60 °C. Tussen de 40 en 60 °C mag ook, maar dan is extra strijken of drogen in de droger noodzakelijk. Voor onder andere een goede handhygiëne is een korte mouw verplicht. Kleding mag ook niet loshangen.

Welke factoren verhogen het risico op een delier?

Mogelijke prognostische risicofactoren voor de ontwikkeling van een delier zijn: reeds bestaande verminderde cognitie, zintuiglijke beperking, hoge leeftijd, fysieke beperking, ernst van de ziekte, het hebben van een infectie en een voorgeschiedenis van alcoholgebruik.

Wat wordt verstaan onder ouderen?

In het ouderenbeleid wordt geen vaste leeftijdsgrens gehanteerd omdat de afbakening van de doelgroep sterk samenhangt met het beleidster- rein. Als men over arbeid spreekt, gaat het om de 50- tot 65-jarigen, bij het gebruik van zorgvoorzieningen richt men zich vooral op 75-plussers.

Welke vier factoren zijn bepalend voor de kwetsbaarheid van ouderen?

We onderscheiden dan ook 4 domeinen waarop ouderen kwetsbaar kunnen zijn: fysieke (belemmeringen door verlies in fysiek functioneren door bv gewichtsverlies, evenwicht, vermoeidheid), cognitieve (belemmeringen in cognitie zoals geheugen en flexibiliteit), sociale (belemmeringen door eenzaamheid of verlies van sociale …

Welke verpleegkundige interventies kun je inzetten bij een delier?

Verpleegkundige interventies bij delier

  • Multidisciplinaire aanpak.
  • Vermoeden van delier: en dan?
  • Screenen met observatielijst.
  • Snel metingen verrichten.
  • Angst en onrust reduceren.
  • Zonodig fixeren.
  • Medicatie.
  • Vragen naar ervaring.

Waarom is het belangrijk dat patienten mobiliseren?

Weinig bewegen leidt tot een verminderde conditie, afname van spierkracht, functieverlies en bij ouderen soms zelfs tot afname van zelfstandigheid. Daarom is het zo belangrijk om in beweging te blijven, ook rondom uw ziekenhuisopname.

Wat zijn de VMS thema’s?

Tien thema’s VMS

  • Verwisseling van en bij patiënten.
  • Veilige zorg voor zieke kinderen.
  • Kwetsbare ouderen.
  • Voorkomen van lijnsepsis en behandeling van ernstige sepsis.
  • Optimale zorg bij Acute Coronaire Syndromen (ACS)
  • High Risk Medicatie: klaarmaken en toedienen van parenteralia.
  • Nierinsufficiëntie.

Waar staat VMS voor?

Het veiligheidsmanagementsysteem (VMS) biedt ons houvast bij het zorgen voor patiëntveiligheid. Het systeem biedt concrete stappen die wij kunnen volgen. Zo kunnen wij (mogelijke) risico’s signaleren, verbeteringen doorvoeren, afspraken maken en zo nodig onze manier van werken bij stellen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven