Inhoudsopgave
Hoelang blijft melk in je borsten?
De productie van melk kan jaren doorgaan als het kind borstvoeding blijft krijgen. De totale productie neemt echter vaak af na zes a zeven maanden omdat dan meestal met de introductie van vast voedsel wordt gestart waardoor de baby minder moedermelk nodig heeft en dus ook minder (vaak) wil drinken.
Hoe weet je of er nog melk uit je borst komt?
Dit zijn tekenen die erop wijzen dat je baby niet genoeg melk krijgt: Onvoldoende gewichtstoename. Het is normaal dat pasgeboren baby’s in de eerste paar dagen 5% tot 7% van hun geboortegewicht verliezen – sommigen raken wel 10% kwijt.
Hoe lang blijft moedermelk in je lichaam?
De meeste studies lijken er op te wijzen dat na 24-48u voldoende allergenen uit je moedermelk verdwenen zijn. Maar wat is dan de conclusie? Daar bestaat helaas geen eenduidig antwoord op. Je zou bijvoorbeeld 24u kunnen kolven (en weggooien) zodat de meeste koemelkeiwitten uit je moedermelk zijn.
Hoe weet je of je overproductie hebt?
Meestal merk je dat je te veel melk hebt omdat je bijvoorbeeld steeds volle gespannen borsten (stuwing) hebt en als je borsten na de voeding nog steeds vol aanvoelen of voortdurend lekken. Vaak verstopte melkkanaaltjes of terugkerende borstontstekingen kunnen ook wijzen op overproductie.
Hoe past moedermelk zich aan?
Het past zich aan aan de behoefte van je baby. Zo krijgt je kind precies wat hij of zij nodig heeft. In borstvoeding zitten niet alleen voedingsstoffen zoals vetten, koolhydraten en eiwitten die nodig zijn om te groeien, maar ook vitamines, mineralen en andere stoffen die goed zijn voor je baby.
Hoe voorkom je overproductie?
De overproductie kan worden teruggeschroefd door minder vaak van borst te wisselen. De baby krijgt één borst per voeding en als hij binnen een uur of twee uur nog eens wil drinken, krijgt hij dezelfde borst. De andere borst krijgt dan intussen het sein dat er minder mek nodig is; er wordt immers geen melk afgenomen.
Waarom is mijn borstvoeding waterig?
Dat komt doordat het vetgehalte naarmate de voedingssessie vordert geleidelijk stijgt door het proces van melk die door de borst stroomt. Deze melk wordt vaak achtermelk genoemd, terwijl de eerste, meer ‘waterige’ melk bekendstaat als voormelk.
Hoe voorkom je overproductie borstvoeding?
Je melkproductie verlagen
- Probeer achterover leunend borstvoeding te geven. Voeden in een achterover leunende, of liggende, houding kan helpen, omdat het je baby meer controle geeft.
- Verlicht de druk.
- Probeer zoogkompressen.
- Vermijd lactatiethee en -supplementen.
Heb ik overproductie?