Wat is het verschil tussen organische en anorganische scheikunde?

Wat is het verschil tussen organische en anorganische scheikunde?

Organische chemische verbindingen bevatten de elementen koolstof en waterstof. In principe worden organische verbindingen gemaakt door levende wezens, terwijl anorganische verbindingen ook voorkomen in een omgeving waar geen leven is.

Waarom werd er aanvankelijk gesproken over organische chemie en niet over Koolstofchemie?

In het verleden had je organische en anorganische scheikunde. De gedachte was dat de reacties die plaats vinden in dode stof, zoals metalen en steen, principieel anders zijn dan reacties in levende organismen. Zo was alcohol een verbinding die door levende organismen (bacteriën) gemaakt werd, dus een ‘organische stof’.

Wat is het verschil tussen anorganische stoffen en organische stoffen?

Organische stoffen zijn afkomstig van organismen of van producten van organismen. In het molecuul moeten zeker een H-atoom en een C-atoom zitten om de stof organisch te noemen. Elke stof die geen C of H bevat is zeker een anorganische stof te noemen.

Is nitraat organisch of anorganisch?

De nitraatbacterien produceren bij de omzetting van nitriet naar nitraat ATP en scheiden een afvalproduct uit, nitraat. En nitraat is juist die stikstofverbinding die de planten kunnen opnemen. Stikstof komt nu terecht in de producenten en in een organische stof, namenlijk eiwitten.

Is zout een organische stof?

Een zeer bekend onderdeel van de anorganische chemie zijn de zouten. En dan bedoelen we niet de stof keukenzout, maar een zout is een stof bestaande uit een metaalatoom en een niet-metaal atoom (bijvoorbeeld soda: Na2CO3).

Hoe komen ze tot de naam koolstofchemie?

De meeste stoffen die we kennen bevatten de atoomsoort koolstof. De vorm van chemie die deze stoffen bestudeert, noem je koolstofchemie (of organische chemie). Veel koolstofverbindingen worden gevormd uit aardolie. Aardolie is een van de fossiele brandstoffen net als steenkool en aardgas.

Wat zijn koolstofverbindingen?

Koolstofverbindingen, – de verbindingen van koolstof met andere elementen; deze zijn talrijker dan die van eenig ander element ook omdat koolstofatomen in hooge mate de eigenschap bezitten zich met elkander te verbinden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven