Inhoudsopgave
Welk geloof had Abel Tasman?
Abel Janszoon Tasman (Lutjegast, 1603 – Batavia, 10 oktober 1659) was een Nederlands ontdekkingsreiziger in dienst van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Hij is het bekendst door zijn reizen tussen 1642 en 1644, opgezet door Antonie van Diemen.
Was Tasman van Australie?
De Nederlandse zeevaarder Abel Tasman was in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Hij is met name beroemd door het in kaart brengen van (delen van) Australië, Nieuw Zeeland, de Fiji-eilanden en het, naar hem vernoemde, Tasmanië. Hij was de eerste Europeaan die het hele Australische continent omzeilde.
Wat was het doel van de reis van Abel Tasman?
In 1642 kreeg Abel Tasman (1603-1659) de opdracht van gouverneur-generaal Antonio van Diemen (1593-1645) het Onbekende Zuidland (Terra Australis Incognita) te verkennen. Met dit land werd een groot continent bedoeld waarvan werd gedacht dat het het zuidelijk deel van de aarde bedekte.
Wat heeft Abel Tasman allemaal ontdekt?
Abel Tasman (1603-1659) was een Nederlandse ontdekkingsreiziger in dienst van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie. Tussen 1633 en 1652 heeft hij tijdens zijn ontdekkingsreizen onder andere Tasmanië, Nieuw-Zeeland, enkele kleinere eilanden en delen van de Australische kust ontdekt en in kaart gebracht.
Hoe was de reis van Abel Tasman?
Tasman maakte later nog een tweede expeditiereis. Hij wilde een snellere vaarroute vinden naar Zuid-Amerika, via de zuidkust van Papoea-Nieuw-Guinea maar dat lukte ook op de tweede reis niet. In 1648 had hij een derde expeditiereis naar de Filipijnen, zijn doel was: Spaanse schepen te onderscheppen.
Hoe heette het schip van Abel Tasman?
De naam Laksen werd gewijzigd in Atlantis. In 1998 kreeg het schip haar huidige naam Abel Tasman, genoemd naar de Nederlandse zeezeilvaarder Abel J. Tasman, die onder andere in 1642 Tasmanië en een deel van Nieuw Zeeland ontdekte.
Hoe heet de boot van Abel Tasman?
Tasman kreeg twee schepen mee. Het vlaggeschip was het jacht de Heemskerck (met 60 man aan boord) en het tweede was een fluitschip, de Zeehaen (bemanning 50 personen en veel laadruimte). Dit soort fluitschepen werden veel ingezet voor de intra-Aziatische handel.
Welke route legde Abel Tasman af?
De VOC zag zulke handelspartners wel zitten en gaf daarom zoals gezegd in 1642 Tasman de opdracht een zeeroute naar dat Zuidland te gaan zoeken. Op 14 augustus 1642 voer Tasman met twee schepen, De Heemskerck en de Zeehaen, de haven van Batavia (het huidige Jakarta, Indonesië) uit, op zoek naar het Zuidland.
Waar begon de reis van Abel Tasman?
Op 14 augustus 1642 begon Tasmans eerste grote expeditie. Tasman vertrok met 2 kleine schepen: de Heemskerck en de Zeehaen. Op 5 september kwamen ze aan in Mauritius om wat goederen en post af te leveren dat ze voor hun mee genomen hadden.
Hoe heet de dochter van Abel Tasman?
Tasman bleef achter met hun dochter, Claesjen Tasman. Tor 1631, het jaar waarop Tasman weduwnaar werd, zat er nog niet erg veel vaart in de carrière van Tasman.
Wie heeft Tasmanie ontdekt?
Het is 375 jaar geleden dat ontdekkingsreiziger Abel Tasman uit het Groningse Lutjegast het huidige Tasmanië ontdekte.