Wat is een zorg leef plan?

Wat is een zorg leef plan?

Het zorgleefplan, of ook wel ondersteuningsplan, helpt de cliënt zo te ondersteunen dat hij zijn leven (ondanks ziekte of beperking) zoveel mogelijk kan voortzetten zoals hij dat wil. De voorkeuren, vragen, behoeften of doelen van de cliënt zijn het uitgangspunt van het zorgleefplan.

Hoe maak je een zorgleefplan?

Voorbereiding: Informeer de cliënt over doel en werkwijze van het zorgleefplan. Maak een algemene typering van de cliënt: Hoe wil de cliënt leven? Maak afspraken over de ondersteuning waar de cliënt op kan rekenen. Voer de ondersteuning uit volgens afspraken en rapporteer.

Hoe ziet een goed zorgplan eruit?

Wat staat er in het zorgplan? In het zorgplan leg je de voorkeuren, vragen, behoeften of doelen van de cliënt vast. Hierbij heb je als zorgverlener niet alleen aandacht voor de persoonlijke verzorging maar kijk je naar alle aspecten die belangrijk zijn voor kwaliteit van leven van een cliënt.

Wat is een Levensdomein?

Levensgebieden of domeinen zijn onder andere: Werk, scholing, relatie, financiën, wonen. Een instrument om in kaart te brengen hoe iemand op de verschillende levensdomeinen functioneert, is de Zelfredzaamheid-matrix. De Zelfredzaamheid-matrix kent elf domeinen.

Waarom is een zorgleefplan belangrijk?

De verzorgings- en verpleeghuizen en de thuiszorg moeten verplicht een zorgplan opstellen in overleg met de cliënten. De gedachte hierachter is dat cliënten die zorg krijgen van bijvoorbeeld verpleeghuizen en de thuiszorg, meer te zeggen krijgen over de invulling van die zorg.

Wat houden de 4 domeinen in?

De vier domeinen van het ZLP

  • het mentale welbevinden van de cliënt als persoon.
  • het lichamelijke gevoel van welbevinden en gezondheid.
  • daginvulling volgens eigen interesse en onderhouden van sociale contacten (participatie)
  • de woon- en leefomstandigheden.

Welke eis geldt bij het opstellen van een zorgplan?

U maakt het zorgplan samen met uw zorgaanbieder. Dit moet uiterlijk 6 weken nadat de zorg is gestart. In gesprek met uw zorgverlener bespreekt u uw wensen en behoeften. En uw mogelijkheden en beperkingen….Zorgplan maken

  • verpleging en begeleiding;
  • uw dagbesteding;
  • hulp van familie of vrienden (mantelzorg).

Hoe maak ik een Zorgdoel?

Wees in de formulering zo concreet mogelijk. Het is de bedoeling het zorgdoel zodanig te formuleren dat achteraf kan worden nagegaan of het werkelijk is bereikt. Formuleer het dus zo eenduidig en concreet mogelijk. Je kunt daarbij denken aan doelen die te maken hebben met tijdperiodes of specifieke prestatie.

Welke formulieren vind je in het zorgplan?

Het zorgdossier zorgovereenkomst; diagnose(s); zorgplan; naam en toestemming cliëntvertegenwoordiger voor uitvoering zorgplan (indien van toepassing);

Hoe ziet een zorgdossier er uit?

In het zorgdossier staat ook welke medicatie u gebruikt, of er bepaalde risico’s of allergieën zijn, of er naasten zijn op wie u kunt steunen en de namen en contactgegevens van uw behandeld arts(en) indien van toepassing.

Wat zijn de vier levensdomeinen?

Deze vier levensdomeinen zijn:

  • het mentale welbevinden van de cliënt als persoon.
  • het lichamelijke gevoel van welbevinden en gezondheid.
  • daginvulling volgens eigen interesse en onderhouden van sociale contacten (participatie)
  • de woon- en leefomstandigheden.

Wat valt onder lichamelijk welbevinden?

Domein: lichamelijk welbevinden / gezondheid. De cliënt mag rekenen op adequate gezondheidsbescherming en -bevordering, een schoon en verzorgd lichaam en smakelijke maaltijden, hapjes en drankjes. Dit stelt de norm voor verantwoorde zorg als je kijkt naar het domein Lichamelijk welbevinden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven