Inhoudsopgave
Waarom moet Doel weg?
Doel raakte sinds de jaren zestig bekend door uitbreidingsplannen voor de haven van Antwerpen die het dorp zouden laten verdwijnen. Sinds 1998 zijn er plannen voor een nieuw dok dwars over het dorp. Doel was tot 1977 een zelfstandige gemeente met een oppervlakte van 25,61 km² en telde in 1972 ca. 1300 inwoners.
Wat is het Doel van is?
Het doel van ISIS is het stichten van een islamitische kalifaat in Syrië, Irak en omgeving. ISIS is een extremistische groepering die een extreme interpretatie van de islam volgt, religieus geweld promoot en personen die het niet met hun interpretatie eens zijn zien als ongelovigen of afvalligen.
Kan je in Doel wonen?
Lange tijd stond Doel op de nominatie om te worden gesloopt, maar nu gaat de Vlaamse regering juist onderzoeken hoe Doel weer kan worden opgebouwd. In Doel woont nog maar een handjevol mensen. Het dorp is eigenlijk alleen nog maar in trek bij kunstenaars, toeristen en een enkele oude bewoner.
Waarom is Doel onteigend?
In 1968, nog vóór alle plannen voor de nieuwe haven en industrieterreinen op Linkeroever vastlagen, werd in het hele gebied, ook in Doel, een bouwverbod opgelegd. En dat zorgde voor twijfel en onzekerheid over de toekomst. De Doelenaars wachtten op hun onteigening.
Waarom woont niemand in Doel?
Na enkele jaren van leegstand is de aftakeling begonnen. De afgelopen 5 jaren hebben toeristen en vandalen de huizen kapotgemaakt met vandalisme en graffiti. Al dit vandalisme maakt dat onze jarenlange strijd zinloos wordt. Daarom vragen wij aan iedereen die Doel bezoekt om van de huizen af te blijven.
Hoe lang staat Doel al leeg?
Tot 1977 was Doel een zelfstandige gemeente met 1300 inwoners. Veertig jaar later – in 2007 – had het 359 inwoners en in 2013 slechts 28. De overblijvers zijn vaak op hoge leeftijd, geboren en getogen in Doel en vastberaden om niet uit het dorp te vertrekken.
Wat is het doel van de islamitische staat?
Het doel van Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL) was in eerste instantie een jihad tegen de Amerikanen in Irak en tegen iedereen die volgens terreurgroep IS met hen samenwerkte, voornamelijk sjiieten, en het stichten van een islamitische “kalifaat” in Irak, Syrië en omliggende Arabische landen.
Is Doel nog toegankelijk?
Op weekdagen van 6 tot 18 uur is Doel vrij toegankelijk. Er is ook een samenscholingsverbod van kracht, op alle dagen, maandag tot en met zondag, van 21 uur ’s avonds tot 9 uur ’s morgens.
Waarom is Doel in Belgie verlaten?
Tot 1977 was Doel een zelfstandige gemeente met 1.300 inwoners. De toenmalige bevolking werd gedwongen om Doel te verlaten, met als gevolg dat er veel protesten zijn geweest. Door de economische crisis was een havenuitbreiding niet meer nodig, wat betekent dat het dorp destijds voor niks kapot is gemaakt.
Hoeveel mensen wonen er in Doel?
Momenteel wonen er officieel nog 20 mensen in Doel, waarvan er 9 er al wonen van voor 1998. Eén van hen is Emilienne Driessen (82). Ze is de ouderdomsdeken en symbool geworden van het verzet tegen het verdwijnen van het dorp. Enkele jaren geleden werd er zelfs een film over haar gemaakt met de naam ‘De Engel van Doel’.
Is Doel een spookstad?
Een beetje geschiedenis van het spookdorp Doel, ooit een vredig dorpje in de Scheldepolders, sinds enkele jaren vooral gekend van leegstaande huizen en straten vol graffiti en street-art. Op een tiental bewoners na is het dorpje volledig verlaten en wordt het beetje bij beetje een spookstad.
Hoe is Doel een spookstad geworden?
Doel is sinds de jaren zestig bekend door uitbreidingsplannen voor de haven van Antwerpen die het dorp zouden laten verdwijnen. Sinds 1998 zijn er ‘nieuwe plannen’ om een dok dwars over het dorp heen te maken. Doel was tot 1977 een zelfstandige gemeente en telde toen circa 1300 inwoners.