Kan gebiedende wijs met dt?
De gebiedende wijs is eigenlijk een zin zonder onderwerp waarin je iemand iets beveelt. Eigenlijk is het heel simpel: je kan hier nooit ‘dt’ zien staan, want in de gebiedende wijs moet je nooit een ’t’ toevoegen. Als je toch zou twijfelen kan je altijd het werkwoord vervangen door een ander werkwoord.
Welke tekstvorm gebruik je gebiedende wijs?
Een zin staat in de “gebiedende wijs” als er een bevel (= een opdracht/boodschap) in de zin staat en er geen onderwerp in die zin staat. Je schrijft het werkwoord in de ik-vorm (= de stam) als de zin in gebiedende wijs staat.
Is vond met dt?
Never. Behalve bij de ‘ge’ of ‘gij’-vorm: daar komt wel een ’t’ bij. ‘Ge vond’ wordt dus ‘ge vondt’, ‘ge liep’ wordt dus ‘ge liept’.
Wat is de gebiedende wijs van worden?
De gebiedende wijs is gelijk aan de ik-vorm van het werkwoord: ‘Word lid! ‘, ‘Houd afstand! ‘, ‘Red de tijger!
Hoe weet je of het D of dt is?
In het kort Dan schrijf je het werkwoord met enkel een –d: ik word, ik vind, ik bloed. Is het de hij-/zij- of het-vorm? Dan schrijf je het werkwoord met –dt: zij wordt, hij vindt, het bloedt.
Hebben beloofd of belooft?
Beloofd is hier een voltooid deelwoord, en dat wordt volgens de Nederlandse vervoegingsregels met een d geschreven (zie daarvoor het advies over ’t kofschip(taxietje)). Twijfelt u over beloofd/belooft? Tip: vervang het (in uw hoofd) door een ander voltooid deelwoord, bijvoorbeeld toegezegd of afgesproken.
Hoe noem je de persoonsvorm in een Bevelzin?
Als in een zin een bevel of opdracht staat en die zin heeft geen onderwerp, dan staat de zin in de gebiedende wijs. De zin begint met een persoonsvorm die bestaat uit de stam van het werkwoord.
Is het wordt de of word de?
‘Word’ gebruik je in de gebiedende wijs en wanneer je de ik-vorm gebruikt. ‘Wordt’ gebruik je bij de hij/zij/het-vorm.
Hoe vorm je een imperatief?
Gebruik voor de gebiedende wijs de vorm van de eerste persoon enkelvoud in de tegenwoordige tijd. Bij de werkwoorden glijden, houden, rijden en snijden kan de -d in de gebiedende wijs weggelaten worden, zoals in de uitspraak. De gebiedende wijs van zijn is wees.