Heeft mijn straat gescheiden riolering?

Heeft mijn straat gescheiden riolering?

Of uw straat al een gescheiden riolering heeft, kunt u navragen bij uw rioolbeheerder ((opent in nieuw venster)). Voor bestaande gebouwen is de scheiding tussen het afvalwater en het regenwater alleen verplicht als er daarvoor geen leidingen onder of door het gebouw moeten worden aangelegd.

Waarom gescheiden riolering?

In een gescheiden rioleringsstelsel worden het afvalwater en het regenwater gescheiden afgevoerd. Op deze manier voorkomen we de wateroverlast die veroorzaakt wordt wanneer een gemengd rioleringsstelsel het overtollige regenwater niet kan slikken.

Wat is een persriool?

Dat is een riool waarin het afvalwater met een pomp door dunne rioolbuizen (persleiding) naar de rioolwaterzuivering stroomt. In het buitengebied kun je regelkasten van de pompen zien staan. Dit zijn kleine, vaak groene, kastjes met een rode lamp erop. De lamp gaat branden bij een storing van de pomp.

Is gescheiden riolering verplicht?

De gescheiden afvoer van afval- en regenwater is sinds 2000 verplicht bij nieuwbouw. Voor herbouw sinds 2008. Het rioleringsstelsel in je buurt en je type woning zijn bepalend: Bestaande woning in halfopen bebouwing: bij de aanleg van een gescheiden riolering in de straat, is een volledige scheiding verplicht.

Heeft elke woning een septische put?

Een septische put is niet verplicht in elke gemeente. Een regenput is verplicht voor nieuwbouwwoningen of grondig renovaties.

Wie is er verantwoordelijk voor de riolering?

Als huiseigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor een juist gebruik van het riool. Ook moet je zelf alle schade aan de rioolvoorzieningen in je huis tot en met de aansluiting op het riool herstellen. Vanaf dat punt neemt de gemeente het over.

Waarom regenwater scheiden van afvalwater?

Wanneer een riool zich helemaal opvult met regenwater, kan ook wateroverlast op straat ontstaan. Zo komt er sneller ongezuiverd water in onze waterlopen terecht. Redenen genoeg dus om regenwater waar mogelijk te scheiden van huishoudelijk afvalwater.

Waarom afkoppelen regenwater?

Voordelen van afkoppelen Afkoppelen is beter voor het milieu. Bij hevige regenval komt het voor dat het riool zoveel water in korte tijd moet verwerken, dat het riool overstort. Met de overstort stroomt vuil rioolwater in het oppervlaktewater. Het relatief schone regenwater komt immers niet meer in het riool.

Hoe werkt de riolering?

Water dat wegloopt door de gootsteen, toilet en douche komt in het riool terecht, en vervolgens via het riool bij de zuivering van het waterschap. Ook regenwater loopt via de regenpijp het riool in, in een gemend riool samen met afvalwater en in een gescheiden riool via een aparte buis.

Hoe werkt een rioolput?

Een overstort dient om overtollig rioolwater af te voeren naar oppervlaktewater. De put wordt geplaatst in een rioolstelsel en heeft een leiding naar het open water. In de put is een muur gemetseld (met een nauwkeurig berekende hoogte) die het riool van het open water scheidt.

Wat indien geen riolering?

Indien er nog geen riolering ligt, die aangesloten is op een waterzuiveringsinstallatie, zijn er 2 mogelijkheden: De aanleg van riolering/aansluiting op zuiveringsinstallatie is later voorzien: alle afvalwater dient gezuiverd te worden alvorens te lozen op gracht/sterfput.

Is afkoppelen verplicht?

Op termijn zal zowat iedereen zijn regenwater moeten afkoppelen. Als je verbouwt of je tuin opnieuw aanlegt, bekijk dan hoe je beide waterstromen (afval- en regenwater) van elkaar kunt scheiden. Op die manier kan je later extra werk en kosten uitsparen én bouw je mee aan een beter leefmilieu.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven