Waarom urodynamisch onderzoek?

Waarom urodynamisch onderzoek?

Doel van het urodynamisch onderzoek is na te gaan wat de oorzaak is van uw plasklachten. Urodynamisch onderzoek zal vaak verricht worden indien u klachten heeft van bemoeilijkt plassen (obstructie) of ongewild urineverlies (incontinentie).

Wat doet een uroloog bij vrouwen?

Urologie bij vrouwen – Womens Health Care Center. Urologie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met afwijkingen, aandoeningen en ziektes aan de blaas, de urinewegen of de nieren. Veel problemen zijn goed te behandelen.

Wat is een urodynamisch onderzoek en bij wie worden deze eventueel toegepast?

Een urodynamisch onderzoek is een onderzoek naar het functioneren van de blaas en de plasbuis. Dit onderzoek wordt verricht omdat er stoornissen worden vermoed in de blaas, prostaat of plasbuis, bijvoorbeeld bij plas- of incontinentieproblemen.

Wat is Urodynamica?

Wat is urodynamica? Urodynamica is de naam die gebruikt wordt voor een aantal testen die bedoeld zijn om te laten zien hoe uw blaas werkt. De belangrijkste test is de cystometrie , die de mogelijkheid van uw blaas meet om urine op te slaan en uit te plassen.

Wat doet een uroloog bij het eerste bezoek?

Bij uw eerste polikliniekbezoek heeft u een gesprek met de arts en misschien wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan. Ook kan het zijn dat er een blaasonderzoek (cystoscopie) gedaan wordt (zie folder cystoscopie). Tijdens dit bezoek vraagt de arts vooral naar uw klachten.

Hoe gaat een Blaasonderzoek bij vrouwen?

De uroloog brengt bij vrouwen een dunne metalen buis (cystoscoop) via de plasbuis in de blaas. Bij mannen wordt gebruik gemaakt van een flexibele cystoscoop, omdat de plasbuis van een man langer is. De uroloog brengt bij vrouwen een dunne metalen buis (cystoscoop) via de plasbuis in de blaas.

Wat is een Udo onderzoek?

Een urodynamisch onderzoek (UDO) is een inwendig onderzoek naar de functie van de lage urinewegen (de blaas en het afsluitmechanisme).

Doet een urodynamisch onderzoek pijn?

Het urodynamisch onderzoek doet geen pijn. Het inbrengen van de katheters kan wel even een vervelend gevoel geven. Veel vrouwen vinden het vervelend om tijdens een onderzoek met gespreide benen te liggen, en zo ook te moeten plassen. Dat is begrijpelijk, maar niet nodig.

Wat voor onderzoeken doet een uroloog?

Een blaasonderzoek is een kijkonderzoek van de plasbuis en de blaas. Bij mannen gaat het ook om de prostaat. Bij dit onderzoek gaat de uroloog met een dun slangetje of buisje, de cystoscoop, via de plasbuis de blaas in. Aan dit slangetje zit een lichtsnoer en lens.

Wat doen ze bij een uroloog?

Urologie is het vakgebied dat zich bezighoudt met stoornissen, onderzoeken en behandeling van de urinewegen. U komt bij de afdeling urologie in het ziekenhuis bij onder andere de volgende aandoeningen: prostaatproblemen, zoals een vergrote of ontstoken prostaat.

Is een cystoscopie pijnlijk?

Het onderzoek is niet pijnlijk, maar kan wel als onaangenaam ervaren worden. U kunt dit verminderen, door u zo goed mogelijk te ontspannen en de aanwijzingen van de uroloog op te volgen. Omdat er tijdens het onderzoek steriele vloeistof in de blaas gebracht wordt, kunt u aandrang tot plassen krijgen.

Wat gebeurt er bij een Blaasonderzoek?

Een blaasonderzoek (cystoscopie) is een inwendig onderzoek van de blaas. De uroloog brengt via uw plasbuis een dunne buigzame slang met een camera en een lichtje in uw blaas. De camera maakt opnames en zendt de beelden naar een beeldscherm.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven