Wie is groter de maan of de zon?

Wie is groter de maan of de zon?

De zon staat op ongeveer 150 miljoen kilometer van de aarde. Bijna 400 keer zo ver weg als de maan. Als je naar de hemel kijkt lijken zon en maan even groot. Dat komt omdat de zon veel groter is dan de maan.

Hoe dichtbij staat de maan?

Het punt waar de Maan het verst van de Aarde afstaat heet apogeum (afstand Maan–Aarde 405.500 km) en het punt waar de Maan het dichtst bij de Aarde staat heet perigeum (afstand 363.345 km). Het gemiddelde is 384.450 km.

Hoe groot is de maan omtrek?

1.737,4 km
Maan/Straal

Wat is de afstand van de maan naar de zon?

384.400 km
Maan/Afstand tot de aarde

Hoeveel keer is de maan kleiner dan de zon?

Bij zo’n totale zonsverduistering bedekt de maan de zon, gezien vanaf de aarde. De diameter van de maan is weliswaar 400 keer kleiner dan die van de zon, maar omdat de maan 400 keer dichterbij ons staat dan de zon (gelukkig maar!) is de schijnbare diameter van beiden ongeveer gelijk, zo’n halve graad.

Wat is er met de maan vanavond?

De zon gaat rond 21.45 uur onder en komt om 5.30 uur op. Het goede nieuws is dat de maan dan juist boven de horizon is. De maan komt komende nacht om 20.34 uur op en gaat om 05.04 uur onder. Net na middernacht staat de maan op het hoogste punt aan de hemel.

Wat is groter de aarde of Mars?

Mars is in diameter ongeveer half zo groot als de Aarde en in massa ongeveer een tiende. De totale oppervlakte van de planeet is ongeveer even groot als het totaal aan landoppervlak op Aarde.

Hoe lang draait de maan om de aarde?

Inderdaad is er zo’n beetje elke maand (een rondje duurt 28 dagen) een keer volle maan! Maar de maan draait ook om haar eigen as. Het grappige is: ze doet hier ook 28 dagen over, precies net zo lang als haar rondje om de aarde!

Hoe draait de maan om de aarde?

Onze maan keert altijd dezelfde kant naar de aarde toe. Dat komt omdat de maan even snel om zijn as draait als om de aarde. Dit noemen we gebonden rotatie. Gemiddeld draait de maan met een snelheid van 3680 kilometer per uur om de aarde.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven