Inhoudsopgave
Hoe uiten emoties zich?
Het uiten van gevoelens en emoties is een uitlaatklep om spanningen kwijt te raken. Deze spanningen kunnen ontstaan door vervelende gebeurtenissen, in interactie met andere mensen of door omstandigheden op het werk of thuis. Ook kunnen ze gevoed worden door negatieve gedachten.
Hoe erken je gevoelens?
Gevoelens tonen, erkennen bij uzelf en bij anderen is een basis in het autonomieproces. Gevoelens van de ander ontvangen hoort daar bij. Wanneer u eigen gevoelens erkent, laat zien en deelt en wanneer u de gevoelens van anderen kunt ontvangen, dan ontstaat er een verdieping in de relatie die u met de ander hebt.
Hoe laat je je gevoelens zien?
Hoe toon je je emoties aan anderen? Emoties toon je altijd, ook zonder dat je het beseft. Wat iemand van binnen voelt, straalt hij of zij ook uit. Je innerlijke energie maakt zich altijd zichtbaar – het zit in je lach, in de manier waarop je beweegt, in hoe je uit je ogen kijkt.
Waarom krop ik alles op?
Dit gevoel ontstaat door het natuurlijke vecht- of vluchtrespons van de mens, vertelt klinisch psycholoog Ad Vingerhoets aan Het Laatste Nieuws. Hij legt uit dat als je tranen voelt opkomen, je lichaam dit als stress ervaart. En dus wordt je lichaam automatisch in de startblokken gezet om op de vlucht te kunnen slaan.
Hoe kun je verdriet uiten?
In contact komen met je gevoel lukt het best als je dicht bij jezelf blijft. Maak dus niet zozeer verwijten naar een ander toe, maar leg de focus op jouw gevoel. Benoem wat jij vervelend, kwetsend of verdrietig vindt en wat dat met jou doet. Kortom: communiceer vanuit het ik-model.
Hoe moet je je verdriet uiten?
Een gouden regel bij verdriet is: delen is helen. Door je verdriet te uiten en te delen met iemand anders erken je dat deze gevoelens er zijn doordat ze hardop worden uitgesproken en creëer je verbinding. Door te erkennen en accepteren dat dat gevoel er is, verdwijnt er vaak al een groot deel van de negatieve emotie.
Hoe kun je weten welke emotie je voelt?
Zo kan een gevoel van verliefdheid ons warm van binnen maken, terwijl een gevoel van angst pijn op de borst veroorzaakt. Wetenschappers hebben de fysieke effecten die emoties hebben nu letterlijk in kaart gebracht en vastgesteld waar de gevolgen van elke emotie in het lichaam voelbaar zijn.
Wat als je geen emoties voelt?
Als je je lange tijd somber voelt, dan kan het zijn dat je een depressie hebt. Bij een depressie voel je geen of weinig emoties, soms ook geen verdriet. Je hebt geen plezier meer in je leven, niets is nog leuk en je hebt nergens energie voor. Je komt slecht in slaap, of je kan juist moeilijk uit je bed.
Wat als je je gevoelens niet kan uiten?
Er echt voor gaan zitten, gevoelens in het lichaam opmerken, toelaten en benoemen zonder iets te doen om het te veranderen. Kort gezegd: voelen + benoemen + niets doen. Met name bij psychisch lijden dat direct gekoppeld is aan een trauma kan FOS op een goede en directe manier hulp bieden.
Kan je je gevoelens uitzetten?
“Je kan wel degelijk kiezen hoeveel aandacht je schenkt aan de persoon naar wie je verlangt maar je kan je natuurlijke gevoelens niet uitschakelen”, legt O’Reilly uit. Heb je het zwaar te pakken? Dan is er jammer genoeg geen aan-en-uitknop voor de gevoelens die door je lijf gieren.
Wat moet je doen als je ergens mee zit?
Je bent ook niet de enige met deze gedachten. Het is wel belangrijk om er snel met iemand over praten. Als er niemand in je omgeving is waarmee je kunt praten, bel dan met 0900-0113 of chat via www.113.nl. Hier werken mensen die er goed met je over kunnen praten.
Wat is opkroppen?
Opkroppen (kropte op, heeft opgekropt), gulzig eten, zoodat de spijs niet zakken kan en zich evenals in een s ogelkrop oppakt; — (fig.) eenigen tijd verbergen: zijn verdriet opkroppen; — eene beleediging opkroppen, niet aan anderen doen blijken hoe men zich daaronder voelt, in stilte er over mokken.