Wat was het doel van de Grieken om kolonies te stichten?

Wat was het doel van de Grieken om kolonies te stichten?

Het belangrijkste motief tot kolonisatie was toen om de Griekse cultuur onder de veroverde gebieden te verbreiden door er Griekse steden te stichten. Bijna alle andere steden in dit gebied hebben overigens Fenicische stichters wat hiermee dan weer de grote concurrentie aangeeft die er gevoerd werd.

Waarom hadden de Grieken kolonies buiten Griekenland?

Er was te weinig vruchtbare grond. In de poleis (meervoud van polis) groeide de bevolking, daarom moesten de Grieken koloniseren. Door de kolonisatie handelde ze meer, daardoor groeide de groep handelaren. Omdat er meer handelaren waren wouden ze ook wat te zeggen hebben.

Waar liggen de kolonies van de oude Grieken?

II. De georganiseerde vestiging van Grieken uit Hellas in nieuwe nederzettingen op de noordkust van de Aegeïsche Zee, langs de kusten van de Zwarte Zee, op Sicilië, in Zuid-Italië, Acarnanië, Epirus, Illyrië, Noord-Afrika, Zuid-Frankrijk en Spanje (tussen ca. 750 en ca. 550 vC).

Wat is de reden dat het oude Griekenland zoveel kolonies had?

De meeste Griekse koloniën werden waarschijnlijk gesticht uit agrarische motieven. De condities van de grond in Griekenland waren niet optimaal, waardoor sommige boeren hun heil zochten in overzeese gebieden.

Hoe wordt Griekenland bestuurd?

3 De Grieken Er waren verschillende bestuursvormen. In een monarchie regeerde een koning. In een aristocratie regeerde een kleine groep aanzienlijke inwoners. Een tirannie was een alleenheerschappij, waarin één man op onwettige manier de macht had gekregen.

Wat is de betekenis van hellenisme?

De Hellenistische periode was in engere zin het tijdperk waarin het oude Griekenland op zijn hoogtepunt was vanaf de veroveringen door Alexander de Grote tot de Romeinse verovering van Griekenland en het oude Nabije Oosten (334–30 v. Chr.).

Wat is Dochterpolis?

De Griekse kolonisatie = een Griekse kolonisatie kun je beschrijving als een overzees gebied waar een moederpolis een dochterpolis (kolonie) sticht. Ze zijn onafhankelijk, ze onderhouden wel contact met elkaar.De kolonies leveren grondstoffen aan de moederstad, die ze op haar beurt verwerkt tot handelswaar.

Waar stammen de Grieken vanaf?

De Grieken zijn een Indo-Europees volk dat in het tweede millennium v. Chr. vanuit Midden-Europa naar het Helleense schiereiland trok. In verschillende migratiegolven bezetten de Myceners, Ioniërs en Doriërs, deze streek waarbij ze de oorspronkelijke bevolking gedeeltelijk opnamen in hun stammen.

Hoe noemen de Grieken en Romeinen het huidige Anatolië?

In het Grieks betekent het `rijzende zon` oftewel oosten. De Romeinen noemden het gebied Asia Minor, wij kennen het ook als `Klein-Azië`.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven