Inhoudsopgave
Hoe kan ik zien dat ik ziek gemeld ben?
Ik ben ziek en heb geen werkgever (Ziektewet) Met uw antwoorden beoordelen we of u een Ziektewet-uitkering krijgt. U kunt de status van uw ziekmelding bekijken via Mijn UWV. Dit kan vanaf de dag dat u zich ziek meldt. U ziet daar ook wanneer u een beslissing van UWV ontvangt.
Hoe kan ik me ziek melden bij UWV?
U meldt zich ziek bij UWV via Mijn UWV. U doet dit uiterlijk op de tweede dag dat u ziek bent. Bent u langer dan 13 weken ziek? Dan stopt uw WW-uitkering en krijgt u een Ziektewet-uitkering.
Kan ik me ziek melden tijdens reintegratie?
Ja, ziek zijn is geen grapje! Het komt vaker voor dat wanneer je weer zwaarder belast wordt, zoals in een reintegratie traject, je een terugslag krijgt. Misschien moet je eerst gas terug nemen en dan wat rustiger opstarten. Je moet je ziekmelden bij waar je het traject volgt en ook bij je uitkerings instantie.
Kan mijn werkgever mij ziek melden?
Als u ziek bent, moet u zich direct ziek melden bij uw werkgever. De regels voor ziekmelding staan in uw arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement. U hoeft de werkgever niet te vertellen wat uw klachten zijn. Uw werkgever mag geen medische informatie van u vragen.
Wat zeg je als je je ziek meldt?
Hier moet je wel antwoord op geven: – Je telefoonnummer en op welk adres je blijft tijdens je ziekte. – Hoe lang je ongeveer ziek denkt te zijn. – Wat er in je werkagenda staat en waar je mee bezig bent.
Wat moet ik doen als mijn baas mij niet ziek meldt?
Voor het niet nakomen van een meldingsplicht uit de Ziektewet legt UWV een boete op. Deze boete volgt ook als de werkgever te laat is met zijn melding, of als in de melding de data van ziekte of herstel niet kloppen. De boete bedraagt maximaal € 455.
Waarom meld mijn werkgever mij ziek bij UWV?
Meldt u zich zo snel mogelijk ziek bij uw werkgever. Met hem maakt u ook afspraken over uw re-integratie. Soms kan uw werkgever voor u een Ziektewet-uitkering aanvragen bij UWV.
Welke plicht heeft de werkgever als de werknemer zich ziek meldt?
Binnen acht weken na de ziekmelding moet je als werkgever, in overleg met je zieke werknemer, een Plan van Aanpak (PvA) maken voor zijn re-integratie. Iedere zes weken moet je als werkgever met je werknemer de voortgang bespreken. Je kunt ook een ‘casemanager’ kiezen die dit samen met jou of namens jou doet.
Wat als werkgever ziekmelding niet accepteert?
Wanneer een ziekmelding niet wordt geaccepteerd, kunt u zelf uw werkgever een brief sturen met daarin de datum van ziekmelding en het verzoek een afspraak bij de de arboarts of bedrijfsarts in te plannen. Uiteindelijk zal er door de arboarts of bedrijfsarts worden geconcludeerd of een ziekmelding onterecht is of niet.
Wat gebeurt er als je ziek uit dienst gaat?
Vanaf het moment dat uw dienstverband eindigt, hoeft uw werkgever u geen loon meer te betalen. U krijgt dan een Ziektewet-uitkering. Uw werkgever vraagt de Ziektewet-uitkering voor u aan bij ons. Wij sturen u hier via de post een bevestiging van.
Wat gebeurt er als je in de Ziektewet komt?
De Ziektewet zorgt ervoor dat zieke werknemers die geen loon krijgen, toch een inkomen hebben in de vorm van een uitkering. Het UWV betaalt deze uitkering, tot maximaal 2 jaar. Naast een uitkering krijgt de zieke werknemer ook hulp bij zijn re-integratie.
Hoe vaak moet een zieke medewerker naar de bedrijfsarts?
Binnen zes weken na de ziekmelding maakt de bedrijfsarts een probleemanalyse. Binnen acht weken na de ziekmelding moet je als werkgever, in overleg met je zieke werknemer, een Plan van Aanpak (PvA) maken voor zijn re-integratie. Iedere zes weken moet je als werkgever met je werknemer de voortgang bespreken.
Wat gebeurt er als ik ziek ben?
Als u in dienst bent en ziek wordt, blijft uw werkgever in de meeste gevallen uw loon doorbetalen. Meldt u zich zo snel mogelijk ziek bij uw werkgever. Met hem maakt u ook afspraken over uw re-integratie. Soms kan uw werkgever voor u een Ziektewet-uitkering aanvragen bij UWV.