Wat is de invloed van bergen op het weer?
De hoogte van een plaats ten opzichte van het zeeniveau, heeft een invloed op de temperatuur. Als de hoogte toeneemt, daalt de temperatuur. Over het algemeen kunnen we zeggen dat de temperatuur afneemt met 0,8 °C voor elke 100 meter die we stijgen. Bovendien hebben de bergen ook een invloed op de hoeveelheid neerslag.
Welke factoren beinvloeden de temperatuur van een klimaat?
Verschillen in het weer tussen bepaalde gebieden zijn te verklaren door een aantal factoren: – geografische breedte: hoe dichter bij de evenaar, hoe warmer – ligging ten opzichte van water: de luchtaanvoer over water heeft een matigende invloed – hoogteligging: hoe hoger, hoe kouder – de wind- en zeestromen: voeren …
Wat is de invloed van de zee op het klimaat?
De luchtaanvoer over water heeft namelijk een ‘matigende’ invloed. In de zomer is de zee relatief koud ten opzichte van de lucht. De lucht boven zee wordt hierdoor afgekoeld. Als er in de zomer wind van zee komt, brengt dit dus verkoeling en het is daardoor aan de kust wat frisser dan in het binnenland.
Wat is de invloed van gebergten op de neerslag in het binnenland?
Gebergten hebben een grote invloed op neerslagpatronen. Het grootste deel van de neerslag boven gebergten valt aan de loefzijde. Afhankelijk van de hoogte van het gebergte kunnen er zo enorme hoeveelheden vocht uit de lucht gewrongen worden.
Waarom wisselvallig weer?
Omdat warme lucht opstijgt, zijn er in een warm gebied als de evenaar minder luchtdeeltjes per vierkante meter dan in een koud gebied. Daarom heerst er op die plek een lage luchtdruk: een lagedrukgebied. De opstijgende warme lucht komt hoog in de atmosfeer terecht en stroomt weg naar het noorden of het zuiden.
Wat is het verband tussen reliëf en temperatuur?
Er is natuurlijk nog een verband tussen reliëf en temperatuur. Hoe hoger je komt, hoe kouder het wordt. Bij elke 100m stijging daalt de temperatuur met 0.6 °C.