Hoeveel poten heeft een egel?

Hoeveel poten heeft een egel?

Alhoewel bij het lopen de buik zich dicht bij de grond bevindt, zijn de poten vrij lang, ongeveer tien centimeter van de heup naar de tenen. Tijdens het lopen houdt het dier ze zeer gebogen. Aan iedere poot bevinden zich vijf tenen, die alle voorzien zijn van een klauw.

Hoeveel stekels heeft een egel?

Ze worden doof, kaal en blind geboren, maar al een uur na de geboorte beginnen de stekeltjes door de huid te prikken. Na twee weken gaan hun oogjes en oortjes open. Een volwassen egel heeft ongeveer 6.000 – 9.000 stekels op zijn rug en flanken. Deze gaan gemiddeld ongeveer 18 maanden mee.

Waarom heeft een egel stekels?

Elke egel heeft zo’n 8 tot 9000 stekels, van zo’n anderhalf tot twee centimeter lang. De stekels beschermen ze als ze bedreigd worden. Wanneer dat gebeurt, kunnen egels zich in 3 seconden oprollen. Zijn vijanden zijn bijvoorbeeld dassen, vossen, honden, wilde zwijnen en roofvogels.

Hoeveel egels zijn er in Nederland?

Er bestaan ongeveer 15 verschillende soorten egels. De egel die bij ons voorkomt is de Europese egel. In het vroege voorjaar scharrelen zo’n miljoen egels door Nederland. Dit aantal is in augustus ruwweg verdubbeld door de jongen die zijn geboren.

Hoelang draagt een egel?

Voortplanting egel De zwangerschap van een egel duurt 5 weken en dan worden er in de tijd tussen juni en oktober tussen de 2 en 8 jongen geboren. De egelbaby’s zijn dan blind en hebben geen haar. Na een paar uur verschijnen er echter al witte stekels en die zijn binnen een paar weken al vervangen door stekels.

Hoe snel groeit een egel?

Binnen 24 uur verliest de huid veel water en verschijnen er witte stekelpunten. Na drie dagen groeien de grijs-bruine jeugdstekels uit en na drie weken zijn de egels behaard en hebben al ongeveer 2000 stekels. Als ze zes weken oud zijn vallen de witte stekels weer uit.

Kan een egel stekels schieten?

De volwassen egel heeft ongeveer 7000 stekels op zijn rug en twee kleine kraaloogjes waar hij overdag nauwelijks iets mee ziet, vandaar zijn nachtelijke leefwijze….Algemene informatie.

Klasse: Mammalia (zoogdieren)
Soort: Erinaceus europaeus (Europese egel)

Wie eet een egel op?

Vossen en dassen vinden het lastig om een opgerolde egel te pakken, maar soms lukt het wel. Grote roofvogels, zoals sperwers en uilen, hebben er minder moeite mee. Bovendien zijn die lastiger te horen en te ruiken. De grootste vijand van de egel is de mens.

Kan een egel zien?

Egels hebben kleine oogjes en ze zijn veel ronder dan die van ons. Ze kunnen niet zo goed zien. Als een egel rond rent ziet hij ongeveer dit… Egels zien niet zo goed, maar ruiken kunnen ze veel beter dan wij.

Hoe gaat het met de egels in Nederland?

De populatie egels in Nederland is dalend. Dus, beschermingsmaatregelen zijn nodig om de egel te behouden. Uit eerder onderzoek bleek dat de stad wel eens als toevluchtsoord voor egels kan dienen, maar ook daar liggen gevaren op de loer.

Heeft een egel een territorium?

Egels zijn altijd alleen op stap en vormen geen vaste paartjes. Ze hebben min of meer een vast ‘leefgebied’ (mannetjes 20-40 ha, vrouwtjes 10-20 ha), maar ze hebben geen ’territorium’ dat ze verdedigen tegen soortgenoten. Egels leggen per nacht een paar kilometer af.

Kan een egel bijten?

Pak de egel op met dikke handschoenen of leg eerst een handdoek over de egel heen. Let op: egels kunnen bijten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven