Inhoudsopgave
- 1 Is spiraaltje ongezond?
- 2 Hoe effectief is een spiraaltje?
- 3 Hoe lang blijft een spiraaltje goed?
- 4 Hoe groot is de kans op zwangerschap met een spiraaltje?
- 5 Waarom spiraal plaatsen tijdens menstruatie?
- 6 Wat is de beste spiraal?
- 7 Wanneer wordt het spiraaltje geplaatst?
- 8 Wanneer is het spiraaltje verwijderd?
Is spiraaltje ongezond?
Het hormoonspiraaltje is zeer betrouwbaar. De kans op zwangerschap is ongeveer 0.2%. Dat wil zeggen dat als 1.000 vrouwen gedurende 1 jaar het hormoonspiraal gebruiken, er ongeveer 2 zwanger worden.
Hoe effectief is een spiraaltje?
Met een spiraaltje ben je 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap, afhankelijk van welk type spiraal je kiest. Hierdoor hoef je niet elke dag aan anticonceptie te denken. Het spiraal wordt ook wel ‘intra-uterine device’ (IUD) genoemd. Dit betekent letterlijk: ‘voorwerp in de baarmoeder’.
Wat is beter koperspiraal of hormoonspiraal?
Beide spiraaltjes zijn erg betrouwbaar. Van de 1000 vrouwen met een hormoonspiraal worden 2 vrouwen per jaar toch zwanger. Bij het koperspiraaltje wordt 1 op de 1000 vrouwen alsnog zwanger. Belangrijk om te weten: beide soorten spiraaltjes beschermen je niet tegen soa’s.
Hoe lang blijft een spiraaltje goed?
Een spiraaltje is een klein ankertje dat de arts in je baarmoeder plaatst. Een spiraaltje voorkomt dat je zwanger wordt. In het hormoonspiraaltje zit 1 hormoon. Het hormoonspiraaltje werkt 5 of 6 jaar.
Hoe groot is de kans op zwangerschap met een spiraaltje?
De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen met een koperspiraal, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als een koperspiraaltje bij je geplaatst is, ben je vanaf dat moment tegen zwanger worden beschermd.
Wat houd een spiraaltje in?
Waarom spiraal plaatsen tijdens menstruatie?
Je kunt ervoor kiezen om de spiraal te laten plaatsen in de eerste 7 dagen van je menstruatie, dan is er zeker geen zwangerschap en heeft tevens als voordeel dat de baarmoedermond iets geopend staat.
Wat is de beste spiraal?
Het meest betrouwbare koperspiraaltje, de T-Safe spiraal, is als anticonceptiespiraal geregistreerd voor een verblijfsduur van tien jaar. De hormoonspiraal, zoals de Mirena en Kyleena, is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken.
Wat is veiliger spiraal of pil?
“Al met al zijn de pil en het spiraaltje met hormonen het meest gangbaar voor iemand die voor het eerst aan anticonceptie begint. Bij de pil is, als je deze trouw slikt, de kans op zwangerschap 0,3 procent, bij de hormoonspiraal 0,2 procent en bij de koperspiraal (zonder hormonen) 0,6 procent.
Wanneer wordt het spiraaltje geplaatst?
Het spiraaltje wordt het best geplaatst in de eerste 12 dagen van de cyclus. Het spiraaltje is dan direct betrouwbaar. Dan is de kans op afstoten het kleinst. Voor het spiraaltje geplaatst wordt, moet je zeker zijn dat je geen ontsteking hebt van de vagina, de baarmoeder of de eierstokken.
Wanneer is het spiraaltje verwijderd?
Nadat het spiraaltje verwijderd is, kan je onmiddellijk weer zwanger worden. Het spiraaltje geeft geen extra risico op trombose (stolsel in de ader) of op hart- en vaatziekten. Nadelen. De eerste 3 tot 6 maanden kan je last hebben van acne, hoofdpijn, duizeligheid en gezwollen borsten.
Wat is de betrouwbaarheid van een spiraal?
De spiralen hebben een betrouwbaarheid tot vijf jaar, met uitzondering van de hormoonvrije T-Safe spiraal, die tien jaar werkzaam is. Dit maakt het spiraaltje zeer geschikt voor vrouwen die anticonceptie willen voor een langere periode.