Wat doet plastic soep met dieren?
De gevolgen van plastic soep De plastic soep is gevaarlijk voor al het leven in zee. Dieren eten plastic op of raken erin verstrikt. Dit resulteert in verwondingen of zelfs de dood. Jaarlijks gaan een miljoen zeevogels, 100.000 zeezoogdieren, zeeschildpadden en een ontelbaar aantal vissen dood door plastic afval [1].
Waarom is plastic slecht voor de oceaan?
Plastic maakt niet alleen een vuilnisbelt van de kusten, maar schaadt ook de levensomgeving van zeedieren. Dieren raken verstrikt in grotere stukken plastic, en verwarren kleinere stukjes voor voedsel. Het inslikken van plastic deeltjes kan de vertering van voeding verhinderen.
Wat doet plastic met de natuur?
Jaarlijks leidt dit tot een miljoen dode zeevogels en 100.000 dode zoogdieren. Bij de productie van plastic komen schadelijke chemicaliën in de lucht terecht, waaronder CO2. Dit leidt tot opwarming van de aarde en is slecht voor de gezondheid. Ook het verbranden van plastic brengt schadelijke stoffen in de atmosfeer.
Wie hebben er last van de plastic soep?
Vrijwel alle mariene diersoorten worden in feite getroffen door plastic: zeevogels, vissen, kreeftachtige, zeezoogdieren. Dieren hebben op verschillende manieren last van dit plastic.
Waar is plastic goed voor?
Maar de voordelen van plastic zijn gigantisch. Het is lichter en minder breekbaar dan glas of aardewerk, waterdicht, in vele vormen te gieten, goedkoop om te produceren (10 kg aardolie is voldoende voor het maken van 3.000 Albert Heijn-tasjes) en het reageert nauwelijks met andere stoffen.
Wat gebeurt er met grote stukken plastic in de oceaan?
De bedoeling is om het plastic te verwijderen zolang het nog uit groot puin bestaat. Grote stukken, zoals shampooflessen en draagzakken, breken langzaam af in kleine deeltjes. Dit microplastic, deeltjes kleiner dan vijf millimeter, belanden in onze voedselketen en schaden mogelijk het ecosysteem.