Inhoudsopgave
- 1 Welke gegevens staan in het Uitvoeringsverzoek voor het verrichten van een voorbehouden handeling?
- 2 Wat is een voorbehouden handeling Wet BIG?
- 3 Welke handeling is een voorbehouden handeling?
- 4 Wat zegt de wet BIG over verpleegtechnische handelingen?
- 5 Welke voorbehouden handelingen vallen onder de functionele zelfstandige bevoegdheid van verpleegkundigen?
- 6 Is sondevoeding geven een voorbehouden handeling?
- 7 Wat zijn de verpleegtechnische handelingen?
- 8 Wat verstaan we onder sondevoeding?
Welke gegevens staan in het Uitvoeringsverzoek voor het verrichten van een voorbehouden handeling?
Wat is een uitvoeringsverzoek? De arts die een opdracht geeft voor een voorbehouden handeling moet ervoor zorgen dat de (schriftelijke) opdracht de volgende elementen bevat: naam van de patiënt, aard van de voorbehouden handeling, frequentie en tijdstip(pen) waarop de handeling wordt uitgevoerd.
Wat is een voorbehouden handeling Wet BIG?
Voorbehouden handelingen zijn medische handelingen die alleen een deskundige mag doen. Voorbeelden van voorbehouden handelingen zijn: chirurgische en verloskundige handelingen, injecties en narcose toedienen. Wie deze handelingen mag doen, staat in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG).
Welke handeling is een voorbehouden handeling?
Voorbehouden handelingen zijn handelingen die, als een ondeskundige ze zou uitvoeren, onaanvaardbare risico’s met zich meebrengen voor de patiënt. Daarom mogen alleen artsen en andere bevoegde zorgverleners deze handelingen zelfstandig indiceren en verrichten.
Wat zijn de risicovolle handelingen?
Risicovolle handelingen zijn handelingen die bij de uitvoering van de handeling risico’s meebrengen voor de cliënt. Voorbehouden handelingen vormen een specifieke groep binnen de risicovolle handelingen. Het betreft handelingen die door de individuele professionals beroepsmatig worden verricht.
Waar let je op bij het toedienen van sondevoeding?
Het toedienen van sondevoeding mag alleen door een verpleegkundige verzorgende gedaan worden die daarvoor bevoegd en bekwaam is: dit is namelijk een voorbehouden handeling. Deze cursus geeft kennis en inzicht die nodig zijn om veilig sondevoeding of medicatie toe te dienen.
Wat zegt de wet BIG over verpleegtechnische handelingen?
Onder verpleegtechnische handelingen vallen risicovolle handelingen en voorbehouden handelingen. In de wet BIG staat welke handelingen voorbehouden zijn, zoals katheteriseren, injecteren en puncteren. Voorbehouden handelingen zijn een aparte groep binnen de risicovolle handelingen.
Welke voorbehouden handelingen vallen onder de functionele zelfstandige bevoegdheid van verpleegkundigen?
Functionele zelfstandige bevoegdheid Voorbeeld: een verpleegkundige mag zonder tussenkomst of toezicht van een arts een onderhuidse (subcutane) injectie geven. Een zorgverlener die functioneel zelfstandig bevoegd is mag zelf geen opdracht geven aan een andere zorgverlener. Ook niet als deze bekwaam is.
Is sondevoeding geven een voorbehouden handeling?
Is medicatie geven een voorbehouden handeling?
Artsen, tandartsen, verloskundigen, physician assistants en verpleegkundig specialisten mogen medicijnen op recept voorschrijven. Dit mogen zij binnen hun deskundigheidsgebied. Medicijnen voorschrijven is ook een voorbehouden handeling op basis van de Geneesmiddelenwet.
Wat is een niet voorbehouden handeling?
Wat zijn risicovolle handelingen? Risicovolle handelingen zijn handelingen die bij de uitvoering van de handeling risico’s meebrengen voor de cliënt. Een voorbeeld is het toedienen van de sondevoeding. Deze handeling is niet voorbehouden, maar er zijn wel risico’s.
Wat zijn de verpleegtechnische handelingen?
Dit zijn handelingen die bij uitvoering risico’s met zich meebrengen voor de patiënt. Voorbeelden zijn: hechtingen verwijderen, infuuszak verwisselen, medicatie toedienen via een subcutaan infuus, sondevoeding toedienen, verblijfskatheter verwijderen, zuurstof toedienen en mond- en keelholte uitzuigen.
Wat verstaan we onder sondevoeding?
Sondevoeding is een dunne, vloeibare voeding. Hierin zitten alle voedingsstoffen die u dagelijks nodig heeft. Denk daarbij aan koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen en water. Er zijn verschillende soorten sondevoedingen.