Wat is een PD katheter?

Wat is een PD katheter?

Een peritoneale dialysekatheter (PD-katheter) is een kunststof slangetje in de buik. Een peritoneale dialyse katheter (PD-katheter) in de buik is nodig om u te dialyseren. Om de katheter in te brengen is een operatie nodig.

Hoe werkt buikspoeling?

Peritoneaal dialyse is een vorm van dialyse waarbij een spoelvloeistof in de buikholte wordt gebracht. Door de buikspoeling wordt 24 uur per dag, de werking van de nieren zoveel mogelijk overgenomen. Uw lichaam raakt hierdoor overtollig vocht, zouten en afvalstoffen kwijt.

Wat gebeurt er bij peritoneale dialyse?

Peritoneale dialyse (PD) is een behandeling bij nierfalen. Uw buikvlies filtert dan uw bloed als uw nieren dat niet meer kunnen. Daarom heet dit ook wel buikspoeling of buikdialyse.

Hoe werkt CAPD?

CAPD staat voor Continue Ambulante Peritoneaal Dialyse en wordt handmatig uitgevoerd. U wordt niet aan een machine aangesloten en de behandeling vindt 24 uur per dag plaats. U wisselt de spoelvloeistof 4 a 5 maal per dag handmatig. Deze handeling duurt ongeveer 45 minuten per keer.

Hoe lang duurt buikspoeling?

Dit duurt 8 tot 10 uur. Beide vormen kunt u zelf thuis uitvoeren. Omdat u de behandeling zelf uitvoert, leert u beter met uw ziekte om te gaan.

Wat is een Buikdialyse?

Buikdialyse, het zogenaamde CAPD (Continue Ambulant Peritoneaal Dialyse), is een vorm van dialyse waarbij de afvalstoffen uit uw lichaam worden verwijderd via het buikvlies. Bij deze vorm dialyseert u zelf thuis en vindt 4 keer per dag plaats.

Wat zijn de voor en nadelen van peritoneale dialyse tov hemodialyse internet?

Het voordeel van PD ten opzichte van hemodialyse, is dat je meer energie en meer vrijheid hebt. Het moet elke dag, maar het kan thuis en zelfs op het werk. Maar PD is meestal niet langer dan een paar jaar mogelijk. Vanwege veranderingen in het buikvlies op lange termijn en complicaties zoals buikvliesontsteking.

Wat zuivert het bloed bij peritoneale dialyse?

Peritoneale dialyse is bedoeld voor nierpatiënten die moeten dialyseren, omdat de nierfuncties niet meer goed werken. Eén van die functies is het zuiveren van bloed. Bij peritoneale dialyse wordt het bloed in het lichaam gezuiverd via het buikvlies.

Wat gebeurt er bij een nierdialyse?

Hoe werkt dialyse? Tijdens een dialysebehandeling verwijdert een kunstmatige nier afvalstoffen en overtollig vocht uit je bloed. Dialyse neemt een klein deel van de functie van je nieren over. Je kunt op twee verschillende manieren dialyseren: via hemodialyse en peritoneale dialyse.

Wat is CAPD spoeling?

Vormen van buikspoeling (PD) CAPD staat voor Continue Ambulante Peritoneaal Dialyse en wordt handmatig uitgevoerd. U wordt niet aan een machine aangesloten en de behandeling vindt 24 uur per dag plaats. U wisselt de spoelvloeistof 4 a 5 maal per dag handmatig. Deze handeling duurt ongeveer 45 minuten per keer.

Waarom CAPD?

CAPD. Bij continue ambulante peritoneaaldialyse (CAPD) heeft u 24 uur per dag en zeven dagen per week spoelvloeistof in de buikholte. Na 4 tot 6 uur is de spoelvloeistof ‘verzadigd’, dat wil zeggen vol met afvalstoffen. Het is dan nodig de spoelvloeistof te verwisselen om zo de dialyse weer op gang te brengen.

Wat is APD dialyse?

Peritoneale dialyse, ook wel buikspoeling genoemd, is een dialysevorm die de patiënt zelfstandig uitvoert in de eigen omgeving. Dat kan overdag handmatig (CAPD) zijn of ’s nachts via een machine (APD). Peritoneale dialyse is bedoeld voor nierpatiënten die moeten dialyseren, omdat de nierfuncties niet meer goed werken.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven