Inhoudsopgave
Wat is het mijnheer of meneer?
Als een man in een bepaalde functie wordt aangeschreven, wordt de vorm mijnheer gebruikt. In lopende tekst is het gebruik van meneer en mijnheer heel gewoon. In een mondelinge aanspreking is meneer het gebruikelijke woord.
Is het Geachte heer of geachte de Heer?
Al heel lang spreken we een man niet aan met heer, maar ‘Geachte heer’ is een soort versteende vorm, die nog steeds erg gebruikelijk is als een beleefd-afstandelijke, zakelijke aanhef van een brief of e-mail. Meneer is een spreektaalvorm, en die past niet goed bij het formele geachte.
Hoe schrijf je meneer in een brief?
Een man wordt in een formele brief of e-mail aangeschreven met heer. Als zijn naam niet bekend is, blijft die achterwege. De combinaties geachte mijnheer of geachte meneer worden bij voorkeur niet gebruikt in de aanhef van een formele brief of e-mail.
Is het de heer of de Heer?
Het woord heer hoort, zoals gezegd, nooit alleen te staan. In bijvoorbeeld een adressering schrijf je de heer (of afgekort: dhr.), en in een aanhef Geachte heer of Beste heer. Daar komt de achternaam achter, als je die weet: ‘Geachte heer Van Wingerden’. Meestal gaat het goed en word ik aangeschreven als ‘De heer’.
Is het MR of MNR?
Als afkorting van meneer en mijnheer wordt soms ook mr. gebruikt, maar dat is niet aan te bevelen omdat mr. ook de afkorting van meester (in de rechten) is. Het is aan te bevelen meneer, mijnheer en de heer voluit te schrijven.
Is het geachte of Geachtte?
In formele brieven en e-mails is de aanhef bij voorkeur Geachte heer Jansen of Geachte mevrouw Pauwels of Geachte in combinatie met een ander zelfstandig naamwoord, bijvoorbeeld Geachte lezer, Geacht bestuur.
Is het Geachte mevrouw?
Toelichting. In de aanhef van een brief of e-mail wordt na Geachte heer of Geachte mevrouw de (eerste) achternaam van de aangeschrevene vermeld als die bij de afzender bekend is. (1) Geachte mevrouw Jansen, Als de achternaam van de aangeschrevene bij de afzender niet bekend is, volstaat Geachte heer of Geachte mevrouw.
Hoe schrijf je een naam in een brief?
Je gebruikt altijd een hoofdletter op de volgende plaatsen:
- de eerste letter van de begroeting.
- de eerste letter van de voornaam.
- de eerste letter van (alle delen van) de achternaam.
- de eerste letter van de naam, ongeacht welk deel van de naam.
Wat schrijf je in een aanhef?
Als u de naam en het geslacht van de geadresseerde weet, is de beste aanhef in een zakelijke brief of e-mail Geachte heer + de achternaam of Geachte mevrouw + de achternaam. Als u het geslacht niet weet, is onder meer Geachte heer of mevrouw + de achternaam gebruikelijk.
Is geachte ouderwets?
(lectori salutem) bij het aanschrijven van onbekende personen wordt als tegenwoordig als onpersoonlijk en ouderwets ervaren. In België worden Geachte en Beste ook wel gebruikt als zelfstandige formele aanhef, zonder dat er iets op volgt.
Is het dhr of dhr?
De correct gespelde afkorting van de heer is dhr., met kleine letters en een punt. Alleen als de afkorting aan het begin van een zin of een adresregel staat, gebruiken we een hoofdletter. Het is aan te bevelen om de heer voluit te schrijven.
Is meneer een titel?
Meneer is een aanspreektitel en predicaat voor een volwassen persoon van het mannelijk geslacht. Met andere woorden, “Ik ben meneer Jansen” is ongebruikelijk. Wel correct is: “Wij zijn de heer en mevrouw Jansen”. Meneer kan worden gevolgd door de naam, meestal de achternaam.