Inhoudsopgave
Wie leefden in hunebedden?
De boeren, die de hunebedden bouwden, leefden van landbouw en veeteelt. Ze verbouwden vlas, gerst, tarwe en bonen op hun akkers. Ze hadden schapen, varkens en geiten. Ook waren het pottenbakkers.
Waar werd een hunebed voor gebruikt?
Hunebedden zijn de restanten van stenen grafkelders waarin het boerenvolk dat het noorden van ons land circa 5400 jaar geleden bewoonde, zijn doden bijzette. Vrij algemeen wordt aangenomen dat het massagraven waren, waarin veel generaties een laatste rustplaats kregen.
Welke tijd waren de hunebedden?
Bij het grootste hunebed van Nederland zijn de draagstenen tussen de 50 en 80 cm hoog, tussen de 40 en 210 cm lang en tussen de 35 en 120 cm breed. De dekstenen zijn tussen de 50 en 80 cm hoog, tussen de 150 en 360 cm lang en tussen de 75 en 120 cm breed.
Hoe werden hunebedden?
Tijdens een ijstijd (150.000 jaar geleden) schuiven enorme keien in gletsjers vanuit Scandinavië naar de Lage Landen. Het ijs smelt en de keien blijven achter. Daar worden later stenen grafkelders van gemaakt. Men denkt dat bij de bouw van de hunebedden boomstammetjes zijn gebruikt waar de keien overheen konden rollen.
Waarom bouwden boeren hunebedden?
De mensen die de hunebedden hebben gebouwd, waren 5000 jaar geleden de eerste boeren. Hiervoor trokken mensen rond, op zoek naar eten. Dit waren de jagers en verzamelaars. Zij bouwden vlug een kamp op, om daar te kunnen slapen en te kunnen koken.
Waarom maakten ze hunebedden?
Waar dienen de hunebedden voor? In de prehistorie bouwden de mensen graven voor de doden. De oudste monumenten van Nederland: de hunebedden zijn wel de meest indrukwekkende graven. Het hunebed werd waterdicht gemaakt met behulp van verschillende materialen, denk aan berkenbast.
Waarom maakten ze vroeger hunebedden?
Wat ligt er onder een hunebed?
In de hunebedden lag een keienvloer oftewel een vloer gemaakt van keitjes. Bij opgravingen werden ook afscheidingen in de grafkamer gevonden. Dus mogelijk was de grafkamer in meerdere ruimtes verdeeld, zie hieronder. De overledenen lijken op de keivloer te zijn neergelegd met daar omheen grafgiften.
Hoe maakte ze vroeger een hunebed?
Hunebedden zijn de overblijfselen van stenen grafkelders die meer dan 5000 jaar geleden werden gebouwd. In Vlaanderen worden ze meestal Dolmen genoemd. De hunebedbouwers maakten een soort kamers door reusachtige keien rechtop te zetten en er andere grote stenen overheen te leggen.
Hoe oud zijn de Drentse hunebedden?
In Nederland worden ze vooral gevonden in Drenthe, veelal op de Hondsrug. Ze zijn gebouwd tussen 3350 en 3050 v. Chr., in de meest westelijke uitloper van het territorium van de trechterbekercultuur. In totaal zijn er daar 52 hunebedden bewaard gebleven in Nederland.
Hoe zijn de hunebedden ontstaan?
Hunebedden zijn de overblijfselen van stenen grafkelders die meer dan 5000 jaar geleden werden gebouwd. De hunebedbouwers maakten een soort kamers door reusachtige keien rechtop te zetten en er andere grote stenen overheen te leggen.
Waar komt de hunebed vandaan?
De hunebedstenen zijn hier gebracht door de ijskap in de een na laatste ijstijd (zo’n 150.000 jaar geleden) vanuit Skandinavie naar het noorden van Nederland, dus ook Drenthe. Alle stenen in Drenthe hebben deze reis gemaakt, van het gebied Zweden, Finland en Denemarken naar hier.