Inhoudsopgave
Waar heeft u recht op in de Wlz?
Met een Wlz-indicatie heb je recht op specifieke zorgvormen, zoals: Verblijf in een zorginstelling, of waar mogelijk intensieve zorg thuis. Begeleiding, verpleging en verzorging. Medische zorg en (paramedische) behandeling in verband met de ziekte, beperking of stoornis.
Wat wordt betaald uit de AWBZ?
De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) is er voor mensen die langdurige zorg en ondersteuning nodig hebben als gevolg van bijvoorbeeld een ziekte of handicap. De AWBZ dekt medische kosten die niet door de reguliere zorgverzekering worden vergoedt en voor bijna iedereen onbetaalbaar zijn.
Wat wordt vergoed door de Wlz?
Begeleiding, verzorging en verpleging, inclusief het vervoer daarvoor. Medische zorg en behandeling. Hulpmiddelen als u in een zorginstelling woont. Als u thuis woont regelt u hulpmiddelen voor mobiliteit, vervoer en de woningaanpassingen via uw gemeente via de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015.
Wat moet ik betalen aan het CAK?
Vanaf 2020 is de Wmo eigen bijdrage maximaal € 19,- per maand. Sommige gemeenten hebben minimabeleid. Zie ook: Over de Wmo in 2021. De eigen bijdrage die u moet betalen, kan anders zijn dan de uitkomst in de rekenhulp.
Kan ik uit de Wlz?
U kunt Wlz-zorg alleen thuis ontvangen als u met de nodige zorg gezond en veilig thuis kunt blijven wonen. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) beoordeelt of u zorg kunt krijgen vanuit de Wlz.
Hoe kom ik van mijn Wlz-indicatie af?
Als is vastgesteld dat u blijvend bent aangewezen op de Wlz, kan het CIZ het besluit niet intrekken. Dit kan alleen als uw situatie zodanig is gewijzigd dat u niet meer bent aangewezen op de Wlz. Als u de wens heeft om de Wlz-indicatie in te laten trekken, adviseren we u om een nieuwe aanvraag te doen bij het CIZ.
Wat valt er allemaal onder de AWBZ?
De AWBZ, of de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, is een verzekering tegen langdurige ziektekosten. De AWBZ ontfermt zich over grote medische risico’s die niet onder de zorgverzekering vallen. Denk aan langdurige thuiszorg, of opnames in verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg.
Wat valt er onder de AWBZ zorg?
Per 1 januari 2015 is de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) zoals we die nu kennen, gewijzigd. De AWBZ-taken zijn ondergebracht bij nieuwe en bestaande wetten, namelijk de nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz), de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de nieuwe Jeugdwet.
Welke soorten zorg vallen onder Wlz?
In de wet staat dat Wlz-behandeling geneeskundige zorg omvat van specifiek medische, specifiek gedragswetenschappelijke of specifiek paramedische aard die noodzakelijk is in verband met de aandoening, beperking, stoornis of handicap van de verzekerde.
Wat valt onder zorg met verblijf?
Zorg die cliënten ontvangen gedurende een onafgebroken verblijf in een instelling. Het kan gaan om zorg in een verpleeghuis of verzorgingshuis, instelling voor gehandicapten of instelling voor cliënten met langdurige psychische problemen.
Waarom moet ik aan het CAK betalen?
Met de hogere (bestuursrechtelijke) premie betaalt u geen schuld af bij uw zorgverzekeraar. Die moet u nog steeds zelf aanpakken. Bijvoorbeeld door een betalingsregeling met uw zorgverzekeraar af te spreken. Daarmee zorgt u er meteen voor dat uw zorgverzekeraar u kan afmelden voor de regeling wanbetalers.
Hoe berekent het CAK de eigen bijdrage?
De eigen bijdrage voor de Wlz wordt berekend aan de hand van het inkomen, het vermogen, de indicatie en de samenstelling van het huishouden van een klant. Afhankelijk van de situatie van de klant moet de klant een lage eigen bijdrage of een hoge eigen bijdrage betalen.