Inhoudsopgave
Waarom kiezen voor een onderwerp?
Als je een onderwerp kiest waar je affiniteit mee hebt maak je het voor jezelf ook makkelijker. Immers, als je een onderwerp hebt gekozen wat je leuk vindt ben en blijf je ook veel gemotiveerder gedurende het scriptietraject.
Hoe kies ik een scriptie onderwerp?
Je onderwerp moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
- interessant genoeg om minimaal 2 maanden te onderzoeken.
- voldoende primaire en secundaire literatuur beschikbaar.
- wetenschappelijk of praktisch relevant.
- voldoende afgebakend.
- te onderzoeken met jouw favoriete onderzoeksmethoden.
Waar moet een onderwerp aan voldoen?
Je onderwerp moet relevant zijn voor alle partijen die belang hebben bij je onderzoek. Op basis van de oriëntatie van je opleiding heb je te maken met een verschillende kijk op de relevantie van je onderwerp.
Wat is een onderzoeksonderwerp?
Een onderzoeksopzet, research design of design of experiment is de planning van de uit te voeren stappen van wetenschappelijk onderzoek. Het gaat daarbij vooral om een ingewikkelder onderzoeksopzet, waarbij men meer factoren, afhankelijke variabelen, wil onderzoeken.
Wat is een onderzoeksrichting?
Onderzoeksrichting waarbij een bepaalde set van wetenschappelijke uitgangspunten en methoden wordt gehanteerd.
Wat is een systematische literatuurstudie?
Literatuuronderzoek (ook literatuurstudie of literature review genoemd) is een methode om bestaande kennis over je onderwerp of probleemstelling te verzamelen. Deze kennis vind je in verschillende bronnen, zoals wetenschappelijke tijdschriftartikelen, boeken, papers, scripties en archiefmateriaal.
Hoe groot is een HBO scriptie?
Een hbo-scriptie is gemiddeld 15.000 woorden lang, een bachelorscriptie heeft tussen de 7.000 en 12.000 woorden en een masterscriptie is meestal tussen de 12.000 en 20.000 woorden lang. Je moet nagaan wat de eisen zijn van je opleiding om exact te weten hoeveel woorden je moet schrijven.
Wat is een voorbeeld van een onderzoeksvraag?
Er bestaan verschillende soorten onderzoeksvragen. Stel je een beschrijvende vraag, dan breng je iets in kaart: je beschrijft in je PWS een situatie, gebeurtenis of ontwikkeling. Vaak begint deze vraag met ‘waarom’. Een ‘waarom’-vraag is niet heel geschikt als hoofdvraag, omdat dit vaak niet specifiek genoeg is.