Wat voel je bij een verzakking?
Veelvoorkomende klachten zijn een zwaar en moe gevoel in de onderbuik of het gevoel alsof er een balletje uit de vagina stulpt. Andere mogelijke gevolgen van een verzakking zijn ongewild urineverlies of juist moeilijk kunnen (uit)plassen of ontlasten.
Hoe voelt verzakking blaas?
U kunt door deze verzakking last hebben van een balgevoel tussen de benen. Fietsen en lopen kan daardoor vervelend zijn. U kunt ook een zeurderig gevoel onderin de buik krijgen, uitstralend naar de rug. De klachten worden vaak in de loop van de dag erger, door rust verminderen ze meestal.
Hoe ontstaat baarmoeder verzakking?
De baarmoederverzakking wordt veroorzaakt door de banden en de spieren van de bekkenbodem. Als deze niet sterk genoeg (meer) zijn, zakt de baarmoeder naar beneden. Andere oorzaken van een baarmoederverzakking zijn een zwakke bekkenbodem, erfelijke aanleg en in sommige gevallen lichamelijke inspanning.
Hoe ontstaat een vaginale verzakking?
De baarmoeder is opgehangen aan een paar banden. Tussen de voorwand van de vagina en de blaas en de achterwand van de vagina en de dikke darm zit steunweefsel, dat de organen op hun plaats houdt. Als deze banden, de bekkenbodem en het steunweefsel verslapt zijn, kunt u een verzakking krijgen.
Kunnen je darmen op je blaas drukken?
Wanneer de bekkenbodemspieren te gespannen zijn, spreken we van een overactieve bekkenbodem. Dit kan verschillende klachten geven. Het kan leiden tot pijn onder in de buik, maar er kunnen ook problemen ontstaan met ontlasting en plassen. Door de spierspanning kunnen darmen en blaas geprikkeld raken.
Hoe gaat een Verzakkingsoperatie?
De gynaecoloog maakt een snee in het midden van de voorwand en duwt de blaas terug naar de normale plek. Enkele hechtingen houden de blaas op de goede plaats. De gynaecoloog verstevigt het gebied tussen de vaginavoorwand en de blaas met hechtingen. Hiermee worden nieuwe verzakkingen zoveel mogelijk voorkomen.
Wat kun je zelf doen bij verzakking?
Tips bij een verzakking!
- Buikdrukregulatie. Super super belangrijk!
- Drink voldoende. Voor volwassenen betekent het dat je 1,5 tot 2 liter moet drinken per dag.
- Eet vezelrijk.
- Eet rustig en regelmatig.
- Adem laag, gebruik je buikademhaling.
- Zorg voor voldoende beweging.
- Zorg voor voldoende ontspanning.
- Toilethouding.
Kan verzakking gevaarlijk zijn?
Een verzakking is niet gevaarlijk. Een verzakking kan groter worden als je ouder wordt, maar dat hoeft niet. Als er geen klachten zijn, is er geen behandeling noodzakelijk. Wel is het zo dat bij een milde verzakking de kans op goed effect van een operatie groter is dan bij een ernstige verzakking.
Welke oefeningen moet je doen bij een verzakking?
Ga op uw rug liggen, uw knieën opgetrokken en uw handen losjes langs uw lichaam. Adem langzaam in tot uw buik opbolt. Trek dan tijdens de uitademing uw bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof u de rits van een strakke broek dichttrekt. Trek uw stuit niet zo ver op dat hij van de grond komt.