Hoe werkt puntensysteem hogeschool?

Hoe werkt puntensysteem hogeschool?

Het leerkrediet werkt als volgt: U krijgt bij de start van uw hogere studies éénmalig 140 studiepunten. Voor elk opleidingsonderdeel waarvoor u zich inschrijft, zet u een aantal studiepunten van uw leerkrediet in. Voor opleidingsonderdelen waarvoor u slaagt, verdient u de ingezette studiepunten terug.

Hoeveel studiepunten verlies je?

Ben je over de hele lijn geslaagd, al dan niet tijdens de 1ste examenperiode, dan krijg je de 60 ingezette studiepunten terug en heb je er opnieuw 140. Ben je niet voor elk opleidingsonderdeel geslaagd, dan verlies je de studiepunten van dat onderdeel waarvoor je geen credit behaalde tijdens de 2de examenperiode.

Hoe lang zijn mijn studiepunten geldig?

Een hbo of universiteit heeft veel eigen beslisbevoegdheid. Zij kunnen bepalen hoe lang een studiepunt geldig blijft. Soms is dat kort, soms vijf jaar, soms tien jaar. Er zijn grote verschillen.

Kan ik studiepunten terugkrijgen?

Je krijgt studiepunten terug Schrijf je op tijd uit voor je 1ste opleiding, dan beslist je instelling meestal dat je je studiepunten terugkrijgt. In het onderwijs- en examenreglement van je onderwijsinstelling staat tot wanneer je kan uitschrijven met teruggave van je leerkrediet.

Hoe werken studiepunten universiteit?

Een studiepunt is een rekeneenheid. Een studiepunt betekent: voor deze opdracht heb je 28 uur gewerkt. Duurt de opleiding 3 jaar, zoals een universitaire bacheloropleiding, dan moet de student dus 3×60 studiepunten halen, 180 studiepunten in totaal dus. Het betekent ook 180×28 uur werken.

Hoe werkt toleren?

Behaal je een 8 of een 9 voor een opleidingsonderdeel, dan heb je de credits voor dat opleidingsonderdeel niet verworven. Dit onvoldoende resultaat kan wel worden getolereerd. Dat wil zeggen dat je – onder bepaalde voorwaarden– niet verplicht wordt om dat opleidingsonderdeel te hernemen.

Hoeveel kosten extra studiepunten?

Heb je niet voldoende leerkrediet, dan betaal je bij inschrijving voor het gedeelte waarvoor je niet meer over voldoende leerkrediet beschikt een verhoogd studiegeld. Het bijkomend studiegeld bedraagt voor niet-beursstudenten 11,4 euro per studiepunt.

Wat met studiepunten?

Elk vak in het hoger onderwijs (hogeschool en universiteit) wordt uitgedrukt in studiepunten (ook wel ECTS of credits genaamd*). Hoe meer studiepunten een vak heeft, hoe meer tijd je hiermee zal bezig zijn. 1 studiepunt komt overeen met 25 tot 30 uur studietijd.

Hoe lang blijven tentamens geldig?

In beginsel zijn tentamenuitslagen onbeperkt geldig. Het instellingsbestuur van jouw universiteit of hogeschool kan de geldigheidsduur echter in bepaalde omstandigheden beperken. Jouw tentamencijfers mogen alleen vervallen wanneer de getentamineerde kennis, inzichten of vaardigheden aantoonbaar verouderd zijn.

Hoe lang blijven vakken geldig?

Tenzij anders vermeld, is de geldigheidsduur van behaalde vakken – inclusief elders afgelegde vakken die goedgekeurd zijn als onderdeel van het examenprogramma – en verleende vrijstellingen in principe onbeperkt.

Kan je studiepunten terugkrijgen door Corona?

Ja. Als je hogeschool of universiteit besliste dat de evaluatie of het examen niet kon worden georganiseerd als gevolg van de coronamaatregelen, krijg je automatisch de opgenomen studiepunten, die betrekking hebben op dat opleidingsonderdeel, terug. Je moet hier als student dus zelf niets voor doen.

Kan je studiepunten bijkopen?

Je instelling bepaalt zelf wat er gebeurt met studenten die onvoldoende leerkrediet hebben. Ze kan de volgende acties ondernemen: Je inschrijven, maar een verhoogd studiegeld vragen voor de studiepunten waarvoor je geen leerkrediet hebt. Dat studiegeld bedraagt ten hoogste 11 euro per opgenomen studiepunt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven