Inhoudsopgave
Wat doet politie bij stalking?
Als u de politie meldt (via 0900-8844) dat u wordt lastiggevallen door een stalker, dan wordt uw informatie in de computer vastgelegd. Om stalking te kunnen vervolgen en onderzoek te doen, is altijd een aangifte nodig. De aangifte is een proces-verbaal waarin de politie beschrijft wat u over de situatie vertelt.
Wat gebeurt er na aangifte stalking?
De straf voor stalking loopt uiteen van een taakstraf tot een (onvoorwaardelijke) gevangenisstraf. In de wet staat dat er een maximale gevangenisstraf van 3 jaar voor stalking kan worden opgelegd. De dader kan ook een contactverbod gebiedsverbod of locatieverbod krijgen.
Wat kun je doen tegen stalking?
Hulp om stalking te stoppen
- Neem signalen van stalking serieus. Hoe meer tijd, geld en energie iemand in het stalken steekt, hoe zorgelijker de situatie is.
- Doe aangifte bij de politie.
- Bescherming via verbod.
- Hulp bij een stopbrief maken.
- Ontmoet lotgenoten online.
- Straf bij stalking.
Hoe ontstaat stalking?
Dit komt vooral voor na een afgebroken relatie. Meestal zijn stalkers psychisch of emotioneel labiele mensen, waarbij vaak een psychische stoornis of dwangmatig handelen in het spel is. Een stalker kan zich een liefdesrelatie inbeelden, of kan een liefdesrelatie met zijn of haar slachtoffer achter de rug hebben.
Hoe klacht indienen tegen stalking?
Veel mensen krijgen te maken met stalking. Misschien overkomt het jou ooit ook wel. Ben je het slachtoffer van stalking? Praat erover – met een vertrouwenspersoon, iemand van het Meldpunt 1712, het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) of een consulent van ons Bureau Politionele Zorg..
Hoeveel schadevergoeding na stalking?
De hoogte van de vergoeding ligt tussen de € 12.500 en € 20.000. De persoon die aansprakelijk is voor het ongeval, betaalt. In een strafprocedure kan de Staat de schadevergoeding mogelijk voorschieten.
Hoe lang duurt stalken?
In de meeste gevallen stopt het stalken na drie maanden, in sommige gevallen duurt dit echter langer. Stalken kan aanzienlijke schade toebrengen aan de psychische en fysieke gezondheid van het slachtoffer. Het kan zelfs leiden tot fysiek letsel.
Wat te doen bij Whatsapp stalking?
Tips
- Blijf er niet alleen mee rondlopen als je wordt gestalkt.
- Verwijder de persoon van al je sociale media.
- Praat erover met je vrienden, ouders, leraar, vertrouwenspersoon, een meldpunt of de politie.
- Neem foto’s of maak video’s van de stalker of de zaken waarmee hij je lastigvalt.
- Neem (telefoon)gesprekken op.
Wat willen stalkers?
En ja, het zijn meestal mannen. Stalkers willen wraak nemen of angst aanjagen, ze willen je dwingen iets te doen of te laten. Soms maken ze daarbij gebruik van fysiek geweld. Angst voor een ex blijkt een goede indicator voor het risico dat een slachtoffer loopt.
Kan ik aangifte tegen mij inzien?
Als je wilt weten of en welke gegevens de politie over jou heeft geregistreerd, kun je schriftelijk een verzoek indienen bij de politie. Vraag op het bureau hoe je dat het beste kunt doen. Er zijn namelijk voorgedrukte formulieren voor die je via Internet kunt downloaden.
Waarvan kan ik aangifte doen?
Van ernstige misdrijven moet u aangifte doen bij de politie. Bij andere strafbare feiten bepaalt u zelf of u aangifte doet. Bent u slachtoffer van een klachtdelict, dan kan de verdachte alleen vervolgd worden als u aangifte doet….Aangifte verplicht
- moord of doodslag.
- verkrachting.
- een dreiging voor de staat (terrorisme)