Inhoudsopgave
Hoe wordt de loonnorm berekend?
Zoals immers aangehaald in punt 3 hierboven wordt de loonnorm berekend als een gemiddelde per werknemer in voltijdse equivalenten. Het feit dat een werkgever een bepaalde werknemer dus een loonsverhoging of een individuele premie toekent, betekent niet noodzakelijk dat dat gemiddelde zal stijgen.
Waarom loonnorm?
De loonnorm fungeert als omkadering van het tweejaarlijkse loonoverleg. De loonnormwet zorgt ervoor dat de indexeringen en de baremieke verhogingen altijd worden gewaarborgd. De loonnormwet geldt voor de werkgevers en werknemers van de privé-sector.
Waarom loonwet?
Als de lonen meer stijgen dan de arbeidsproductiviteit, dan stijgen de loonkosten per eenheid product. Bedrijven zullen die hogere kosten vervolgens moeten doorrekenen in de prijzen, waardoor de competitiviteit verslechtert en banen verloren gaan. Daarom hebben we een loonnorm.
Waarom is de loonnorm belangrijk voor Belgie?
Deze norm bepaalt hoeveel de gemiddelde loonkosten gedurende twee jaar maximaal mogen stijgen en zorgt ervoor dat de concurrentiekracht en de werkgelegenheid in België op peil blijven. Dat is belangrijk in een klein land dat erg afhankelijk is van import en export. Normaal leggen de sociale partners de norm vast.
Wat is een indicatieve loonnorm?
* De indicatieve loonnorm, uit het IPA, is een richtgetal. De afgesproken loonstijging in de sectorale of bedrijfs-CAO’s is geen richtgetal maar een bindende afspraak.
Wat is een baremieke loonsverhoging?
Volgens de wet moet men onder een baremieke verhoging verstaan: “de bestaande loonsverhoging wegens dienstanciënniteit, leeftijd, normale bevorderingen of individuele categorieveranderingen, bij CAO vastgelegd” (wet 26.07.1996).
Wat als we de loonnorm loslaten?
Wat als … we de loonnorm niet zouden respecteren? Dan is dat niet alleen onwettelijk, maar riskeren we bovendien dat de loonkosten ontsporen, er nog meer jobs verloren gaan en we met zijn allen aan koopkracht zullen inboeten omdat het inkomen van een werkloze lager ligt dan van iemand die aan slag is.
Wat is de bedoeling van IPA?
Een interprofessioneel akkoord (IPA) is een sectoroverschrijdend programmatie- of kaderakkoord dat de vertegenwoordigers van de sociale partners uit de privésector afsluiten om de 2 jaar. De afspraken die de partners maken in een IPA houden steeds een programmatie in voor de volgende twee jaren.
Wie bepaalt loonsverhoging?
Het recht op verhoging van het salaris is niet bij wet geregeld. Maar als jouw bedrijf onder een verplichte cao valt, is de kans groot dat daarin wel afspraken over loonsverhoging staan. Je bent verplicht om de periodieke loonsverhogingen uit jouw cao door te voeren.
Wat is een loonmarge?
De loonmarge bepaalt hoeveel de loonkosten binnen uw onderneming mogen stijgen (ok rekening houdend met al uw verplichtingen die u van buitenaf worden opgelegd). Het gaat dus niet alleen over de stijging van de loonkosten binnen een sector, of op nationaal niveau, maar effectief binnen uw onderneming.
Wat is een gemiddelde opslag?
Sommige bedrijven hanteren als vuistregel een loonstijging van 3 tot 6 procent. Maar ook 5 tot 10 procent komt voor, vooral bij promoties die samenvallen met de (half)jaarlijkse loonstijging.
Wat is baremieke anciënniteit?
De baremieke anciënniteit van de werknemer is de in de vorige functie verworven baremieke anciënniteit, maar geplafonneerd tot de anciënniteit die hij zou hebben kunnen doen gelden als hij zijn loopbaan in de nieuwe loonschaal had aangevat, dus rekening houdend met de aanvangsleeftijd in deze loonschaal.