Inhoudsopgave
Kan een spleet tussen je tanden weg?
Diasteem bij kinderen en jongeren In veel gevallen sluit het spleetje tussen de voortanden vanzelf door de groei van het gebit. Wanneer het spleetje tussen de tanden blijft bestaan na de puberteit kan je ervan uitgaan dat de diasteem niet meer vanzelf zal verdwijnen.
Wat voor beugel moet je als je een spleet hebt?
Oplossing 1: een orthodontische beugel Is de spleet niet groter dan 3mm? Dan is de kans groot dat een beugel niet nodig is en kies je misschien liever voor een snellere en makkelijkere optie, zoals bijvoorbeeld facings. Een beugel is niet de snelste weg naar een mooie glimlach en zeker niet de meest pijnloze.
Hoe lang moet je beugel dragen voor spleet tanden?
Denk aan een klein spleetje tussen je tanden of een tand die iets scheef staat ten opzichte van de rest van het gebit. Voor deze behandeling krijg je maximaal 5 aligners. Iedere aligner draag je gemiddeld twee weken en zo ben je met deze behandeling dus al met 10 weken klaar!
Hoe krijg je je tanden tegen elkaar?
Hoe ontstaan scheve tanden?
- er is onvoldoende ruimte in de kaken voor alle tanden en kiezen.
- er is teveel ruimte in de mond.
- er ontbreken tanden of kiezen in de mond, bijvoorbeeld als iemand een tand of kies heeft verloren na een ongeluk.
- de scheve tanden zijn aangeboren.
- door duimen zijn de tanden scheef gaan staan.
Hoe ontstaat een spleet tussen je tanden?
Tussen de twee voortanden in de bovenkaak komt de diasteem het meest voor. Vaak is de oorzaak genetisch, bijvoorbeeld wanneer kinderen de tanden van hun moeder krijgen maar de kaakboog van hun vader, of omgekeerd. De tanden kunnen dan te klein zijn voor de tandboog waarin ze zich bevinden.
Wat is diasteem?
Een diasteem (gr: afstand) of ook in de volksmond ‘spleetje’ genoemd, is in de tandheelkunde een open ruimte in de tandenrij. Paarden en koeien hebben tussen hun snijtanden en hun kiezen een fiks diasteem, net zoals veel knaagdieren.
Wat voor soort beugel heb ik nodig?
Soorten beugels
- Uitneembare beugel (plaatje)
- Buitenbeugel (headgear)
- Blokbeugel (activator)
- Kaakverbredingsbeugel (hyrax)
- Slotjesbeugel (blokjes- of plaatjesbeugel)
- Invisalign.
Hoe weet je welke beugel je nodig hebt?
Een beugelbehandeling is mogelijk op elke leeftijd. Steeds vaker kiezen volwassenen voor een beugel. Kinderen kunnen het beste behandeld worden als ze tussen de 10 en 15 jaar zijn. De kaakgroei kan dan nog beïnvloed worden en er wordt gebruik gemaakt van de ruimte die ontstaat bij het wisselen.
Hoe komt een spleet tussen je tanden?
Een zogenoemde diasteem is een open ruimte tussen twee of meertanden. Tussen de twee voortanden in de bovenkaak komt de diasteem het meest voor. Vaak is de oorzaak genetisch, bijvoorbeeld wanneer kinderen de tanden van hun moeder krijgen maar de kaakboog van hun vader, of omgekeerd.
Hoe krijg ik mijn tanden wit?
Eet je gebit wit Knapperige groenten als selderij, spinazie, komkommer en wortels ‘schuren’ tandsteen en tandplak van je tanden en kiezen en helpen ze zo witter te worden. Say cheese. Oké, het maakt je tanden niet echt witter maar door kaas te eten wordt er meer speeksel aangemaakt en dus meer bacteriën verjaagd.
Hoe krijg ik mijn voortanden recht?
Scheve tanden kunnen tevens verholpen worden met een nauwelijks zichtbare beugel. Invisalign is een methode waarbij dunne transparante bitjes elke twee weken opnieuw worden aangebracht. Deze hebben steeds een kleine wijziging waardoor de tanden uiteindelijk recht komen te staan.