Wat is een voornaamwoord Nederlands?

Wat is een voornaamwoord Nederlands?

Een voornaamwoord is een woord dat verwijst naar personen, dieren of dingen (concreet of abstract), zonder die met name te noemen. Voornaamwoorden komen dus in feite ‘in de plaats van’ een zelfstandig naamwoord. Ze hebben zelf niet echt betekenis; ze verwijzen naar woorden die wél betekenis hebben.

Is ik een voornaamwoord?

Een persoonlijk voornaamwoord verwijst naar iemand, zoals ik, jij, hij, jullie etc. Maar het kan ook naar iets verwijzen, zoals het. Welk persoonlijk voornaamwoord je kiest, hangt af van de persoon (eerste, tweede of derde persoon) en het getal (enkelvoud of meervoud).

Welke voornaamwoord is zijn?

Overzicht: soorten voornaamwoorden

Soort voornaamwoord Verwijst naar…
Bezittelijk voornaamwoord De bezitter
Wederkerend voornaamwoord Het onderwerp in de zin
Wederkerig voornaamwoord Wederkerige relatie antecedent
Aanwijzend voornaamwoord Iets aanwijsbaars

Wat zijn werkende voornaamwoorden?

Wederkerende voornaamwoorden zijn bijvoorbeeld me, ons en zich in zinnen als ik heb me gesneden, we vergissen ons, hij wast zich. Wederkerige voornaamwoorden zijn de woorden elkaar, elkander en mekaar.

Welk voornaamwoord is hem?

Uitleg

Onderwerpsvorm/ Voorwerpsvorm
Eerste persoon ik mij (me)
Tweede persoon jij (je) jou (je)
u u
Derde persoon hij hem

Welke twee vormen heeft het persoonlijk voornaamwoord?

Eerst de woorden die een persoonlijk voornaamwoord zouden kunnen zijn: ik, je, jij, jou, me, mij, u, hij, zij, het, we, wij, ons, jullie, zij (meervoud), ge, gij, hem haar, hen hun.

Wat is een persoonlijk voornaamwoord groep 6?

Het persoonlijk voornaamwoord verwijst naar een persoon of een groep mensen, zonder ze bij naam te noemen. Bijvoorbeeld: Ga je met mij mee? Je en mij zijn persoonlijke voornaamwoorden.

Welk voornaamwoord is deze?

De belangrijkste onbepaalde voornaamwoorden zijn: IEMAND, NIEMAND, IETS EN NIETS. Er zijn ook uitdrukkingen zoals: DE EEN OF ANDER, WELKE OOK MAAR, DEZE OF GENE, of DIE, DIT of DAT, die ook als onbepaald voornaamwoord worden gezien.

Wat betekent wederkerende werkwoorden?

Een wederkerend werkwoord heeft een wederkerend voornaamwoord zoals zich bij zich: zich wassen, zich vergissen, enz. Andere werkwoorden kunnen zowel met als zonder wederkerend voornaamwoord voorkomen; deze werkwoorden worden ook wel toevallig wederkerend genoemd.

Een voornaamwoord is een woord dat verwijst naar personen, dieren of dingen (concreet of abstract), zonder die met name te noemen.

Is een voornaamwoord?

Een voornaamwoord (of: pronomen, meervoud pronomina) is in het algemeen een woord dat naar een zelfstandigheid (iets of iemand) verwijst, bijvoorbeeld dat of zij. Daarmee onderscheidt het zich bijvoorbeeld van een zelfstandig naamwoord, dat zo’n zelfstandigheid (bijvoorbeeld boek, vrouw of Lia) noemt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven