Wat is ontslag met wederzijdse toestemming?

Wat is ontslag met wederzijdse toestemming?

Als de werkgever en werknemer het onderling eens zijn over de beëindiging van de arbeidsrelatie, dan kan de arbeidsovereenkomst stopgezet worden via een onderling akkoord. In tegenstelling tot een ontslag, kan de beëindiging met wederzijdse toestemming op elk ogenblik van de arbeidsovereenkomst gebeuren.

Heb ik recht op ontslagvergoeding bij wederzijds goedvinden?

Bij ontslag met wederzijds goedvinden heeft u niet per definitie recht op een ontslagvergoeding of transitievergoeding. Het is echter wel gebruikelijk om een vergoeding af te spreken. Zodra u kiest voor een opzegging met instemming heeft u wettelijk recht op een transitievergoeding.

Hoe wordt een arbeidsovereenkomst beëindigd worden?

Werkgever en werknemer kunnen een arbeidsovereenkomst op elk ogenblik eenzijdig verbreken. Als de werkgever het initiatief neemt om de arbeidsovereenkomst op te zeggen, dan moet hij de werknemer daarvan met een aangetekende brief op de hoogte brengen. De wettelijke opzeggingstermijn moet worden gerespecteerd.

Wat is wederzijdse toestemming?

Aangezien je werkgever en jij overeengekomen zijn dat je bij hem aan de slag gaat, kunnen jullie ook samen beslissen om een einde aan de overeenkomst te maken. Jullie zijn vrij om te bepalen op welke manier en wanneer je een einde aan de overeenkomst wil maken.

Wat is een redelijke ontslagvergoeding bij ontslag met wederzijds goedvinden?

De gemiddelde ontslagvergoeding die werkgevers bij ontslag met wederzijds goedvinden betalen, is ongeveer € 12.000. De transitievergoeding is het belangrijkste uitgangspunt bij het bepalen van deze vergoeding, maar ook andere afspraken komen regelmatig voor.

Heb ik recht op transitievergoeding bij vaststellingsovereenkomst?

Bij een vaststellingsovereenkomst is een transitievergoeding niet verplicht. Wel kunt u met uw werkgever afspraken maken over een transitievergoeding en deze vastleggen in de vaststellingsovereenkomst. Die vergoeding kan net zo hoog zijn als de transitievergoeding, maar mag ook lager of hoger zijn.

Wat is de einddatum van een arbeidsovereenkomst?

De Hoge Raad is hier duidelijk over: als de opzegging ‘per’ de eerste dag van de maand is, dan eindigt de arbeidsovereenkomst aan het einde van de laatste dag die daarvoor gelegen is. Dit is dan de laatste werkdag. Met ingang van de eerste daaropvolgende dag bestaat de arbeidsovereenkomst dus niet meer.

Wat doen na einde contract?

Je gaat best langs zodra je je ontslag krijgt en ten laatste op de dag dat je contract stopt (= datum op je C4). Op die manier kan je uitbetalingsinstelling je werkloosheidsuitkering tijdig aanvragen en wordt je inkomen niet onderbroken. Stopt je contract bijvoorbeeld op 30-11, dan ontvang je vanaf 1-12 een uitkering.

Wat zijn je rechten bij ontslag met wederzijds goedvinden?

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van ontslag met wederzijds goedvinden:

  1. Uw werkgever stelt voor om het dienstverband te beëindigen.
  2. U en uw werkgever zijn het met elkaar eens over uw ontslag.
  3. U bent het samen eens over de financiële afhandeling van het ontslag.
  4. U bent niet ziek.

Hoe neem je ontslag met wederzijds goedvinden?

U kunt met uw werknemer afspreken om de arbeidsovereenkomst te beëindigen met wederzijds goedvinden. U begint dan geen ontslagprocedure, maar maakt samen afspraken over het ontslag. Deze legt u vast in een beëindigingsovereenkomst; ook wel vaststellingsovereenkomst genoemd.

Wat betekent onderling akkoord?

De ‘beëindiging van de arbeidsovereenkomst in onderling akkoord’ betekent dat de werkgever en de werknemer allebei akkoord gaan om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. In bepaalde situaties betaalt de werkgever toch een vergoeding aan de werknemer. …

Waarom ontslag met wederzijds goedvinden?

Ontslag met wederzijds goedvinden is een veel voorkomende ontslagvorm. In veel situaties heeft een ontslag met wederzijds goedvinden voordelen voor beide partijen. Uw werkgever hoeft geen kostbare en onvoorspelbare ontslagprocedure te voeren, hij krijgt zekerheid over de beëindiging van uw dienstverband.

Wat is opzegging met instemming?

Bij opzegging met instemming zegt uw werkgever de arbeidsovereenkomst op en gaat u hiermee schriftelijk akkoord. Uw werkgever moet u binnen 2 dagen na uw instemming schriftelijk informeren over deze termijn. Doet hij dit niet, dan heeft u 3 weken om op uw akkoord terug te komen.

Kan werkgever onderling akkoord weigeren?

Wil je de arbeidsovereenkomst in onderling akkoord met je werkgever beëindigen dan moet je natuurlijk ook zijn akkoord hebben. Zo’n beëindiging van de arbeidsovereenkomst in onderling akkoord kan je werkgever dus wel perfect weigeren.

Hoe opzeg door werknemer?

De opzegging kan door de werknemer op verschillende manieren gegeven worden:

  • door afgifte van een geschrift dat je laat aftekenen voor ontvangst.
  • door een aangetekende brief. Pas op!
  • via een deurwaarder. De opzegging bij deurwaardersexploot heeft onmiddellijk ‘uitwerking’.

Heb je recht op transitievergoeding bij ontslag met wederzijds goedvinden?

Het officiële antwoord is: nee. Volgens de wet heb je geen recht op een transitievergoeding bij het aangaan van een vaststellingsovereenkomst. In de praktijk zal er dus bij ontslag met wederzijds goedvinden vrijwel altijd sprake zijn van een ontslagvergoeding ter grootte van minimaal de transitievergoeding.

Wat voor uitkering krijg je na ontslag?

Ook na ontslag met wederzijds goedvinden of bij opzegging met instemming kunt u meestal gewoon een WW-uitkering krijgen. U hoeft dus niet te protesteren tegen uw ontslag om een uitkering te kunnen krijgen. Altijd geldt dat u pas een WW-uitkering kunt krijgen nadat de officiële opzegtermijn afgelopen is.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven