Waar komt de scholekster voor?

Waar komt de scholekster voor?

De scholekster komt het hele jaar door voor aan de kusten van de Noordzee en van de Ierse Zee. Broedvogels uit noordelijke gebieden (Scandinavië en IJsland) trekken in de winter naar het zuiden. Veel vogels overwinteren langs de Noordzee en op de Britse eilanden.

Hoe slaapt een scholekster?

Ze slapen ’s nachts en zijn overdag actief. Of omgekeerd. Een imposante studie naar onder meer grutto’s, kieviten en scholeksters laat zien dat het veel ingewikkelder is. Het ritme van deze vogels wordt vooral bepaald door de strategie die ze inzetten om hun kroost tegen roofdieren te beschermen.

Hoe ziet een scholekster eruit?

De scholekster lijkt nog het meest op een kievit of steltkluut. Zijn lange, oranjerode snavel en roze poten vallen meteen op. Een echte steltloper dus, met zwart-witte staart en kenmerkende witte vleugelstrepen als hij vliegt. Platte daken hebben bij scholeksters de voorkeur bij het maken van hun nesten.

Waarom maken scholeksters zoveel lawaai?

De meeste vogels zijn of overdag actief of enkel ’s nachts. Merels en roodborsten laten zich door kunstlicht wel eens verleiden en gaan dan ook ’s nachts op zoek naar voedsel. Dat de scholeksters ’s nachts zo actief zijn, heeft te maken met het getij.

Is scholekster zeldzaam?

2-APR-2019 – Het gaat slecht met de scholekster in Nederland: het broedsucces aan de kust en in weilanden is zo laag dat de populatie sterk afneemt. Wel broeden scholeksters steeds vaker in de stad. Maar daar zijn nieuwe bedreigingen, en over deze nieuwe manier van broeden is nog te weinig bekend.

Welke vogel lijkt op scholekster?

De Kievit is met 28- 31 cm de kleinste van dit weidevogeltrio. Het lijkt net als de Scholekster een zwart-wit getekende vogel te zijn, maar als je hem van dichtbij ziet is dat niet zo. Het wit klopt wel maar de donkere delen bevatten prachtige metaalglans in paars en groene tinten.

Hoe slaapt een kievit?

Kieviten zijn oog- en oorjagers en eten veel dierlijk spul vanaf of vlak onder het bodemoppervlak zoals, insecten, slakjes en regenwormen. De vogels slapen ’s winters ook wel op de steltloperslaapplaatsen, maar niet zo stelselmatig als bijvoorbeeld Grutto’s en Kemphanen.

Waar slapen Scholeksters?

Scholeksters overwinteren in het Wadden- en Deltagebied, of trekken weg naar Zuidwest-Europa (jonge vogels).

Is de scholekster zeldzaam?

Hoe oud kan een scholekster worden?

Nooit eerder werd zo’n oud exemplaar gezien. De vorige recordhouder was 43 jaar oud, maar gemiddeld worden Scholeksters zelden ouder dan 20 jaar. En dat is al best een hoge leeftijd voor een vogel.

Hoe lang broedt een scholekster?

Broedt van half april tot eind juni. Eén broedsel per jaar, 3-4 eieren. Broedduur 24-27 dagen, jongen zijn nestvlieders, vliegvlug na 32-35 dagen. Jongen worden lang gevoerd door ouders.

Hoe oud wordt scholekster?

De vorige recordhouder was 43 jaar oud, maar gemiddeld worden Scholeksters zelden ouder dan 20 jaar. En dat is al best een hoge leeftijd voor een vogel.

Grote aantallen scholeksters zijn te vinden in het waddengebied en in de Delta. In de broedtijd in bijna heel Nederland te zien. Vooral in boerenland, steeds vaker ook in de stad.

Hoe groot is een scholekster?

Deze vogel heeft een zwart-wit verenkleed, een oranje snavel en oranje poten. Rondom de ogen heeft hij een oranje ring. Het verenkleed is bij beide geslachten gelijk. De lichaamslengte bedraagt 40 tot 45 cm en het gewicht 400 tot 800 gram.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven