Badkamer verbouwen – de voorbereiding

Badkamer verbouwen – de voorbereiding

Bij het renoveren van de badkamer is een goede voorbereiding noodzakelijk. Deze serie over de badkamer verbouwing is onmisbaar als je gaat verbouwen. In onderstaand artikel geven we aan waar je rekening mee zult moeten houden tijdens de voorbereiding.

Leiding en afvoer

Voor je begint moet je weten waar de leidingen en afvoeren komen en dit varieert per merk sanitair en soms per zelfs per type.

Sanitairkeuze

Elk merk toilet heeft zijn eigen kenmerken. Zo zijn er toiletten met muur afvoer, zogenaamde PK-uitlaat of bodemafvoer zogenaamde AO-uitlaat. Voor het aanleggen van de afvoeren is de sanitairkeuze essentieel. Het is belangrijk om te weten welk type toilet er besteld wordt. Veel merken toiletpotten zijn verkrijgbaar met onder en achterafvoer. Maar bijvoorbeeld de duurdere Engelse toiletten (prachtig in een klassieke badkamer) zijn alleen met achterafvoer leverbaar. Houdt hier rekening mee bij de renovatie van de badkamer.

Wateraanvoer

Ook de wateraanvoer plek varieert per merk. Ook de keuze van het bad bepaalt de plaats van de afvoer. Denk eerst goed na over de indeling, ga in veel zaken kijken. In veel sanitair zaken staan zeer vernuftige opstellingen en dit is perfect voor het opdoen van ideeën. Pas als er bekend is welk merk en type sanitair wordt toegepast kun je pas bepalen waar de waterleidingen en afvoeren precies moeten komen.

Oude tegels verwijderen of laten zitten

Vervolgens moet je beslissen of je de oude tegels wilt verwijderen of erover heen wilt tegelen. Tegels over de oude heen tegelen gaat prima maar je houdt wel een wat bredere rand waar de tegels overgaan in het stucwerk van de muur.

Het is niet aan te raden om tot bovenaan te tegelen omdat het stucwerk een vochtigheidsregulerende werking heeft. Tijdens het douchen neemt het vocht op om het later weer langzaam af te staan. Het voorkomt condensvorming en spochten en/of schimmelen.

Als u je over de oude tegels heen tegelt bespaar je jezelf een boel werk. Je hoeft niet met de voegbeitel de oude tegels eraf te hakken en daarna ook niet meer de muur glad te maken. Hoewel er speciale tegellijmen zijn die goed genoeg zijn om direct over oude tegels heen te tegelen adviseren wij toch om de tegels voor te behandelen met BETON-CONTACT of een ander hechtmiddel. Altijd eerste het oude tegelwerk goed en grondig vetvrij maken met een verdunde ammonia oplossing.

Houten vloer

Als er een houten vloer in de badkamer ligt en je wilt toch een tegel of natuursteen vloer dan zijn er twee methodes:

1 Zwaluwstaart platen monteren.

2 De tegels in de rubbercement leggen.

Badkamer verbouwen de voorbereiding voor het aarden van de badkamervloer

Bij beide methodes moet je de vloer aarden.

LET OP: De vloer in de badkamer moet ALTIJD geaard worden. Dit betekent dat wanneer om wat voor reden dan ook de vloer onder stroom komt te staan, de stroom weg kan naar de aarde. Hoe je precies de badkamer vloer moet aarden vind je in het artikel:

Aarden van de badkamervloer

Een plattegrond maken

Maak een plattegrond van de badkamer, waar komt de douche, bad, toilet, wastafel en eventueel. wasmachine en wasdroger. Ook de verlichting is erg belangrijk. Een mooie nieuwe badkamer verdient ook een mooie belichting. Teken dit uit, bij voorkeur op schaal. Geef ook aan waar stopcontacten, verlichtings-punten en afzuiging komen. Hou er rekening mee dat als je geen aardlek schakelaar in je meterkast hebt dat je geen stopcontacten mag plaatsen. Ook schakelaars zijn niet toegestaan.

Drie uitzonderingen:

– Het speciale scheer-stopcontact.

– De lichtschakelaar mag alleen een zo hoog mogelijk op de muur geplaatste trek schakelaar zijn.

– Een speciale wasmachine schakelaar, met rood lampje is ook toegestaan. er wordt geadviseerd deze schakelaar uit te zetten als je gaat douchen of baden.

Heb je wel een aardlek schakelaar in je systeem (bijna alle huizen). Dan moet je stopcontacten nog zover mogelijk bij de douche en het bad vandaan houden en alleen de absoluut noodzakelijke plaatsen. De minimaal toegestane afstand tot de douche of het bad is 1 meter.

Aardlekschakelaar

Een aardlekschakelaar is meestal een grijze knop op de meterkast. Naast de knop zit altijd een klein druk knopje met de letter T er naast. Deze T knop staat voor TEST knop.

Als je op deze T knop drukt MOET alle stroom in huis uitgaan. Op deze manier TEST je de aardlekschakelaar.

Gaat de stroom niet uit dan is de aardlekschakelaar defect. Niet zelf proberen te repareren maar een erkend installateur bellen.

Badkamer verbouwen – de voorbereiding

Leidingwerk en afsluitmateriaal

Slopen van de oude badkamer

Opbouwen nieuwe badkamer

monteren van de kranen

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven