Ben je van plan om te gaan verbouwen?
Heeft je huis nog achterstallig onderhoud?
Wil je nu (eindelijk) die mooie keuken of badkamer?
Wil je een aanbouw aan je woning?
Hierboven staan enkele zaken die je allemaal kunt realiseren door te financieren met een verbouwingshypotheek. De financiering van de verbouwing met een verbouwingshypotheek kun je doen met een tweede hypotheek. Deze vorm van lenen is vaak de aantrekkelijkste manier van lenen voor een verbouwing.
Financiering van een verbouwing
Met een speciale hypotheek voor de verbouwing kun je op goedkope wijze je verbouwing of woningverbetering verwezenlijken.
Een verbouwingshypotheek telt als een tweede hypotheek.
Banken staan te springen om een verbouwing te financieren
Iedere bank is anders, iedere bank probeert u over te halen om bij hun de verbouwing te financieren met een verbouwingshypotheek. Soms kunt u niet anders dan bij uw huidige bank een tweede hypotheek nemen, of krijgt u daar een geweldig aanbod als u de tweede hypotheek ook bij hun afsluit. Hoe dan ook banken staan te springen om een verbouwing te financieren.
Ook de acceptatievoorwaarden verschillen sterk per bank
In het algemeen financieren de meeste banken tot 90 of 100% van de executiewaarde van uw woning. Een enkele bank gaat wel eens tot 125% (!) van de executiewaarde.
Soms is het zelfs zo dat een tweede hypotheek niet mogelijk blijkt te zijn, dit omdat de hypotheekvoorwaarden zodanig zijn dat er geen ruimte is voor een verhoging ervan. Soms leidt de combinatie van 1e en 2e hypotheek tot ongewenste hoge maandlasten en kom je uiteindelijk toch nog in de financiële problemen.
Het is dus zéér belangrijk datje je eerst bij verschillende banken en andere financiële instellingen laat informeren en niet te snel wilt beslissen en in de vaak (te) lage rentes en de (te) mooie praatjes van de verkopende partij trapt. Voordat je de banken gaat benaderen voor een financiering zul je de totale kosten van de verbouwing in beeld moeten hebben.
Verschillende hypotheken voor een verbouwing
Bij een verbouwingshypotheek zijn er vele mogelijkheden.
Zo kunt u een verschillende hypotheekvormen afsluiten als verbouwingshypotheek, denk hierbij bijvoorbeeld aan een spaarhypotheek en de annuïteitenhypotheek. Vaak zijn er zelfs verschillende combinaties van de hypotheekvormen mogelijk.
Als je je eigen woning wilt (laten) renoveren, verbouwen en/of het achterstallige onderhoud uit wilt (laten) voeren, kun je dit eenvoudig financieren door je hypotheek te verhogen. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zoals een tweede hypotheek te nemen.
Een tweede hypotheek is vaak de goedkoopste manier. De hypotheekrente is een stuk lager dan de rente voor bijvoorbeeld een persoonlijke lening. Mits het om je hoofdverblijf gaat is de hypotheekrente zelf nog aftrekbaar ook.
Krediethypotheek
Een populaire hypotheek om verbouwingen te financieren is de krediethypotheek.
Bij deze hypotheek kun je zeer flexibel in de aflossing van je schuld zijn. Bij sommige instellingen is een krediethypotheek zelfs mogelijk tot ruim boven de verkoopwaarde van uw woning.
Natuurlijk heeft ook dit weer nadelen:
Er zijn (natuurlijk) enkele kosten aan verbonden, denk hierbij aan redelijk standaard kosten, zoals: Afsluitkosten, taxatiekosten en kosten voor de notaris.