Heb ik nog recht op partneralimentatie?

Heb ik nog recht op partneralimentatie?

Duurde het huwelijk of partnerschap korter dan 5 jaar en heeft u geen kinderen? Dan heeft u net zo lang recht op partneralimentatie als het huwelijk of partnerschap duurde. Duurde uw huwelijk of geregistreerd partnerschap langer dan 5 jaar? Dan heeft u maximaal 12 jaar recht op partneralimentatie.

Hoe kan ik onder de alimentatie uit komen?

Wanneer je ex geen kinderalimentatie betalen wil, kun je naar het LBIO stappen. Dan wordt eerst tussen jou en je ex bemiddeld. Als een volgende stap kan het LBIO incassomaatregelen nemen. Het LBIO kan alleen helpen als de alimentatie is vastgesteld door de rechter.

Wie moet de alimentatie betalen?

De niet-verzorgende ouder is verplicht om financieel voor de kinderen te blijven zorgen. Dit heet een onderhoudsplicht of alimentatieplicht. Het bedrag dat voor het onderhoud van de kinderen wordt betaald heet de kinderalimentatie. De hoogte hiervan is onder andere afhankelijk van de omgangsregeling.

Is alimentatie verplicht bij scheiding?

U bent in principe verplicht om partneralimentatie te betalen als uw ex-partner na de echtscheiding onvoldoende inkomsten heeft om in haar (of zijn) levensonderhoud te voorzien. Daarbij wordt rekening gehouden met uw levensstandaard ten tijde van het huwelijk.

Hoeveel recht heb ik op partneralimentatie?

De partner die behoefte heeft aan alimentatie heeft in principe recht op 60% van het netto gezinsinkomen zoals dat gold tijdens het huwelijk. Er wordt dus gekeken naar de financiële welstand van partijen tijdens het huwelijk.

Waar heb je recht op als je gaat scheiden?

Misschien kom je na je scheiding in aanmerking voor bijstand. De bijstand is bedoeld voor mensen die niet meer kunnen voorzien in hun levensonderhoud en geen recht hebben op een andere uitkering of regeling. Je vraagt bijstand aan bij het UWV WERKbedrijf. Als je er recht op hebt, betaalt de gemeente de bijstand uit.

Is mijn ex verplicht alimentatie te betalen?

Het is verplicht om alimentatie te betalen bij een scheiding. Je moet financieel voor de kinderen en voor elkaar zorgen. Het is dus strafbaar als je geen alimentatie gaat betalen wanneer dit wel zo is afgesproken. Je kunt door de rechter zelfs een lijfsdwang opgelegd krijgen.

Kan ik alimentatie weigeren?

Het klopt dat (ex-)partners kunnen afspreken niet aan partneralimentatie te doen. Je zet dan in je echtscheidingsconvenant dat je afziet van partneralimentatie. Dit gebeurt als beide (ex-)partners voldoende inkomsten hebben na de scheiding en niet financieel afhankelijk van elkaar willen zijn.

Wie betaald allimentatie?

Eigenlijk is de regel voor alimentatie (zowel voor de ex-partner als de kinderen) heel simpel: degene met het hogere inkomen zal de ander de alimentatie betalen, zodat diegene in zijn of haar levensonderhoud kan voorzien en de kinderen kan onderhouden.

Hoe lang ben je verplicht alimentatie te betalen?

De partneralimentatie bedraagt maximaal 5 jaar. Of korter, als het huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan 10 jaar duurde. Dan ontvangt een ex-partner alimentatie voor de helft van de tijd dat het huwelijk of partnerschap duurde.

Is alimentatie wettelijk verplicht?

De plicht om de kosten van verzorging en opvoeding te betalen geldt tot het kind 18 jaar is. Vanaf 18 tot 21 jaar moeten ouders de kosten van levensonderhoud en studie betalen. Het gaat om dezelfde verplichting, maar vanaf de leeftijd van 18 jaar ontvangen kinderen de alimentatie rechtstreeks van de ouder.

Kan je alimentatie weigeren?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven