Inhoudsopgave
Heb je een advocaat nodig bij de kantonrechter?
Als de civiele procedure bij het kantongerecht loopt, hoeft u geen advocaat in te schakelen. Het kantongerecht behandelt zaken waarbij de vordering minder dan € 25.000 bedraagt. Bij alle andere civiele procedures moet u wel een advocaat inschakelen. Bijvoorbeeld bij de rechtbank of het gerechtshof.
Wie betaalt de kosten van een rechtszaak?
De kosten voor een procedure bij civiele zaken en bestuursrechtelijke zaken betaalt u meestal zelf. Behalve als de rechter beslist dat de verliezende partij deze kosten betaalt. Een strafzaak kost u geen geld. Maar het kost wel geld als u een advocaat inschakelt.
Kan ik mijn eigen advocaat zijn?
Als principe geldt dat u niet verplicht bent een advocaat te raadplegen. U mag ook zelf voor uw verdediging instaan. In de meeste dossiers is de bijstand van een advocaat evenwel heel nuttig bij de voorbereiding van uw verdediging.
Is een advocaat verplicht bij hoger beroep?
Wie het niet eens is met een uitspraak van de kantonrechter of de civiele rechter, kan in hoger beroep gaan bij het gerechtshof. Het is verplicht om een advocaat in te schakelen. Sommige zaken kunnen niet wachten tot de uitspraak in het hoger beroep omdat er onherstelbare gevolgen dreigen.
Kan ik zonder advocaat naar de rechter?
U heeft niet altijd een advocaat nodig om een rechtszaak te starten. Voor zaken die bij de rechtbank dienen moet u een advocaat hebben. Zonder advocaat kunt u daar niet procederen. Voor zaken bij de kantonrechter geldt dat u ook zonder advocaat een rechtszaak kunt aanspannen.
Waarom heb je een advocaat nodig?
Niet alleen als een conflict dreigt maar ook als u andere juridisch vragen heeft. U bent wettelijk verplicht een advocaat in te schakelen als u voor een civiele procedure moet verschijnen bij de rechtbank, het Gerechtshof of de Hoge Raad. Daarom is het vaak toch verstandig een advocaat in te schakelen.
Wie betaald een kort geding?
De kantonrechter kan bepalen dat de verliezende partij (een gedeelte van) de proceskosten moet betalen die de andere partij heeft gemaakt. Dat zijn bijvoorbeeld het griffierecht, de kosten van de deurwaarder en eventueel de kosten van een advocaat. De kantonrechter bepaalt de hoogte van het bedrag.
Wie betaalt kosten dagvaarding?
Een winnende procespartij heeft recht op de betaling van de gedingkosten. Deze gedingkosten zijn onder meer de dagvaardingskosten, rolrechten bij de griffie, expertisekosten, kosten van gerechtsdeurwaarders bij betekening en uitvoering, alsook de rechtsplegingsvergoeding.
Kan ik zonder advocaat naar de rechtbank?
Kan ik mezelf verdedigen op de rechtbank?
Volgens art. 728 van het Gerechtelijk Wetboek moeten de partijen op het ogenblik van de rechtsingang in persoon of bij advocaat verschijnen. Je mag dus niet zomaar iemand anders of een familielid sturen om jou te verdedigen. Voor de politierechter mag dus enkel jijzelf of een advocaat jou verdedigen.
Waarom is een advocaat verplicht?
Niet alleen als een conflict dreigt maar ook als u andere juridisch vragen heeft. U bent wettelijk verplicht een advocaat in te schakelen als u voor een civiele procedure moet verschijnen bij de rechtbank, het Gerechtshof of de Hoge Raad. Bij de kantonrechter mag u wél verschijnen zonder advocaat.
Kan men altijd in hoger beroep?
Kun je altijd hoger beroep instellen? Nee. Er zijn diverse soorten beslissingen van rechters, waartegen je niet in hoger beroep kunt. Dat staat dan zo in de wet.
Hoe lang duurt het voor Uitspraak kantonrechter?
De zitting in de spoedprocedure vindt over het algemeen binnen enkele weken plaats. De kantonrechter doet daarna meestal binnen 2 weken uitspraak. De zitting in de uitgebreide procedure kan 9 maanden maar ook langer duren. Volgt er hoger beroep dan kost dit minimaal 1 jaar extra.