Hoe noemt onze supercluster?

Hoe noemt onze supercluster?

Onze Melkweg maakt deel uit van zo’n supercluster, genaamd Laniakea. De materie is niet gelijkmatig over het heelal verdeeld. Als we heel sterk uitzoomen, zien we lange slierten van sterrenstelsels die gigantische structuren vormen. Onze Melkweg maakt deel uit van zo’n supercluster, genaamd Laniakea.

Hoeveel superclusters?

De Virgo supercluster is rond en afgeplat van vorm, met een diameter van ongeveer 200 miljoen lichtjaar. Hij bevat ongeveer 100 groepen en clusters van sterrenstelsels.

Waaruit bestaat een Galaxie?

Een sterrenstelsel (soms ook melkwegstelsel zonder hoofdletter M, zie verderop) is een grote verzameling sterren die door de eigen zwaartekracht bij elkaar gehouden wordt. De diameter van de meeste sterrenstelsels is tussen 3000 en 300.000 lichtjaar. De sterren, het gas en de stof kunnen waargenomen worden.

Hoe noemt ons sterrenstelsel?

De Melkweg, het Melkwegstelsel of het galactisch stelsel, van het Griekse galaxias, γαλαξίας, of kyklos galaktikos = ‘melkcirkel’, is het sterrenstelsel van gemiddelde grootte, waarin het zonnestelsel met de Aarde zich bevindt.

Hoe groot is een supercluster?

De Virgosupercluster bevat in totaal ongeveer 100 tot 200 clusters en groepen van sterrenstelsels en heeft een diameter van 110 miljoen lichtjaar. De totale massa van de supercluster is ongeveer 1015 zonnemassa’s.

Wat is een cluster definitie?

clustering is het ruimtelijk samenbrengen van aanverwante activiteiten. Bij de universiteit bijvoorbeeld, het groeperen van de verschillende departementen en faculteiten die tot één groep behoren.

Hoeveel clusters zijn er?

Een cluster kan enkele tientallen tot wel 1000 sterrenstelsels bevatten. In de Abell-catalogus werden 4073 clusters opgenomen. De voorgangers van clusters worden protoclusters genoemd, die gevonden worden op roodverschuivingen z tussen 2 en 7. Clusters van sterrenstelsels mogen niet verward worden met sterrenhopen.

Wat zit er tussen sterrenstelsels?

De ‘lege’ ruimte tussen de sterrenstelsels is niet echt leeg, maar is ‘gevuld’ met donkere materie. Het is al langer duidelijk dat er ongeveer zes keer zoveel mysterieuze donkere materie in het heelal is als normale zichtbare materie.

Hoe komt de Melkweg aan zijn naam?

Melkweg is een letterlijke vertaling van het Latijn via lactea, wat zijn oorsprong vindt in het Griekse galaxias kyklos (melkcirkel). Het ontstaan van de Melkweg verklaarden de Grieken vanuit een mythe. Verschillende talen en culturen hebben andere namen voor de Melkweg, inclusief hun eigen ontstaansmythes.

Hoeveel sterren zijn er in ons sterrenstelsel?

Langer antwoord: Het Melkwegstelsel telt naar schatting zo’n vijfhonderd miljard sterren (voornamelijk zwakke, rode dwergsterren, maar toch). In het waarneembare heelal komen ruwweg zo’n honderd miljard sterrenstelsels voor.

Wat is groter dan een supercluster?

Deze Lokale Supercluster is maar een van de vele. Op zijn beurt is de Virgosupercluster weer onderdeel van een nog veel grotere supercluster, die Laniakea is gedoopt. De Virgocluster die zich op een afstand van ongeveer 50 miljoen lichtjaar bevindt ligt in het centrum van de Lokale Supercluster.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven